Make your own free website on Tripod.com

Zondag 20 augustus 2000:

Ik heb vandaag het blok los gehaald. Ik vroeg me al af waar de overloopleiding van de carburateur naartoe ging, die zit op het blok en werkt tegelijkertijd als carterontluchting. Het carter wordt dus ontlucht via de vlotterbak van de carburateur en als de carburateur overloopt wordt de olie in het carter aangelengd met benzine. Ik heb gelijk de bedrading maar op orde gebracht, de draden waren los aan elkaar gedraaid met een plakbandje er om heen, ik heb er dus maar meteen originele honda connectors op gezet. Vorige keer lukte het me niet om de bout onderop het blok los te krijgen, dus heb ik het blok op zijn kop gehouden en de olie uit het olievulgat laten lopen. Er zat meer dan een liter olie in, ik weet niet hoeveel olie er in een stoterstangenblokje hoort maar de oliepeilstok gaf aan dat de hoeveelheid olie goed was dus zal er wel een liter in moeten. Nou heb ik ook een lekkende carburateur gehad dus daarom zat er zoveel in, de overloop van de carburateur is tegelijkertijd de carterontluchting. Ik ben verdergegaan met de cilinderkop, de klepstoters stonden veel te strak, hierdoor bleven de kleppen altijd een beetje open staan, waarschijnlijk was dit de reden van de bagger die ik in de carburateur vond en waarom hij niet boven de 40 Km/h kwam.

Op de zuiger zitten slijtsporen van de inlaatklep, dit zal wel komen omdat de klepstoters te strak stonden. Ik heb de kleppen goed afgesteld en gekeken of ze lekten. Dat deden ze niet, zelfs de inlaatklep niet ondanks dat die een paar opdonders van de zuiger heeft gehad, ik kan ze dus gewoon laten zitten. Daarna heb ik de cilinder er af gehaald en de zuigerveren los in de cilinder geplaatst. Tot mijn verbazing waren de zuigerveren nog zo goed als nieuw, maar hoe die olie dan in de verbrandingskamer komt? Misschien zit er wel mengsmering in de benzinetank. Het meisje waarvan ik deze brommer gekocht heb was een technische nul maar ze wist wel dat er gelode benzine in moet. Ik gooi die oude benzine binnenkort wel over in mijn Vespa Ciao (die heb ik NIET voor mijn plezier zeg ik er maar even bij) met een scheut olie er bij voor de zekerheid. De zuigerveren zijn goed, de zuiger heeft alleen wat slijtsporen bovenop van de inlaatklep, de kleppen zijn nog goed dus heb ik de boel maar weer in elkaar gezet. Ik heb het allemaal niet strak vast gedraaid want het moet weer open omdat er nog nieuwe pakkingen tussen moeten. Daarna ben ik begonnen aan de rechter carterdeksel. De bouten waren allemaal uitgesleten maar met mijn slagschroevendraaier kreeg ik ze los. Toen ik de deksel er af haalde werd ik helemaal gek, alle tandwielen zagen er nog als nieuw uit, geen enkel spoor van slijtage.

Ik heb de boel maar snel weer dicht geschroefd. Eerder zei ik al dat hij nog goed schakelde maar dat hij slecht koppelde, dat zal wel komen door de koppelingskabel, alle kabels zijn rot en moeten vervangen worden. Ik heb het blokje op zijn kop gelegd op twee bakstenen zodat hij niet op het schakelmechanisme zou rusten en ik heb nog maar eens geprobeerd die bout los te krijgen. Eerst met een waterpomptang met wat ijzervijlsel als resultaat. Daarna heb ik er een dopsleutel op gehamerd en heb ik het met een ratel geprobeerd, de dopsleutel draaide maar de bout niet, weer wat ijzervijlsel. Toen heb ik een ijzerzaag gepakt en een groef in de bout gezaagd zodat ik mijn slagschroevendraaier er op kon zetten.

Ook dit had geen effect terwijl normaalgesproken de schroeven meteen los komen bij de eerste of tweede slag, ik heb op dat ding zitten hameren totdat met handen pijn deden en nog blijft die #@!!# bout vast zitten! Het lijkt er op dat een revisieblokje helemaal niet nodig is omdat het blok er van binnen nog als nieuw uit ziet, ik ga nog wel hulp vragen voor die bout onderop het blok want anders moet ik iedere keer als ik de olie moet verversen het hele blok demonteren en op zijn kop houden. Ik heb een lijstje gemaakt van de dingen die ik nodig heb om de brommer weer op orde te krijgen:

Technisch: Uiterlijk:
- Pakkingen voor de cilinder, cilinderkop, cilinderkopdeksel en het rechter carterdeksel.
- Nieuwe ketting en tandwielen.
- Nieuwe remkabels voor en achter, nieuwe schakelkabels, een nieuwe koppelingskabel, gaskabel en kilometertellerkabel.
- Een set sproeiers om de carburateur mee af te stellen.
- Nieuwe voor- en achterveren.
- Stuur.
- Beenkappen.
- Kettingkast.
- Tankje laten uitdeuken.