Make your own free website on Tripod.com

Mijn viertaktjes en de verhalen achter deze brommers.

C50:

Op www.marktplaats.nl zag ik een C50 te koop staan voor slechts F400,- , dus ben ik even naar die C50 gaan kijken. De eigenaar vertelde me over de telefoon dat de brommer niet reed. Ik had wat gereedschap mee genomen met de gedachte dat ik hem misschien nog aan de praat kon krijgen ter plekke. Achter op een SS ben ik samen met een vriend gaan kijken naar deze C50. Al draaiend aan het vliegwiel van deze C50 maakte de cilinderkop af en toe een vreemd en best hard  "ploink" geluid. We dachten dat het misschien een kromme klep was die even bleven steken en daarna toch dicht klapten, of misschien iets met de distributie. De bedrading was een zooitje, met losgerukte draden en een met plakband gemaakte draadboom. De hoeveelheid roest viel nog mee op het eerste gezicht. Wel was er duidelijk te zien dat de achterkant hier en daar wat plamuur onder de lak had zitten. Nadat we maar een moer op de achterwiel-as hadden gezet en ik had afgerekend voor deze C50 zijn we terug gereden. Ik hing aan want die C deed het dus niet, heuvel op aanhangen is erg lastig trouwens. Ik kwam er achter dat de remmen belabberd waren en wat aandacht nodig hadden. De achterrem blokkeerde in een klap (losse stabilisator) en bij het remmen met de voorrem begon het voorwiel te zwabberen. Maar sturen deed het beestje erg prettig. Thuis aangekomen heb ik het inspectiekapje over de distributie in de kop er maar even af gehaald en zag daar het euvel al. De nokkenasketting hing helemaal slap en schoot zo nu en dan over het nokkenastandwiel heen, vandaar het "ploink" geluid. De spiebaan van de krukas was volledig uitgelopen en toen ik de grondplaat er af beunde met mijn slagschroevendraaier ( de schroefjes waren gaar) zag ik dat het geleidewieltje van de distributiekettingspanner er helemaal niet in zat, vandaar die lamme ketting. Ook zit er onder de lak nog aardig wat roest merkte ik. Dit C-tje gaat helemaal uit elkaar om een laag poedercoating te krijgen en er komt een nieuwe krukas in het blok. Als deze C helemaal klaar is zal hij me ongeveer F1200,- gekost hebben schat ik zo. Mijn zus wilde opeens een brommer en C-tjes vond ze mooi, dus als dit C-tje klaar is wordt ze aan mijn zus verkocht.

C310a:

In de handelspost (lokaal advertentiekrantje) zag ik een advertentie staan voor een Honda C310a K0 uit 1963 voor F550,-. Het leek me wel de moeite waard om er naar te kijken. Hij had een paar jaar stil gestaan in de schuur en diende in die periode als slaapplaats van de kat, dus de brommer zat helemaal onder de rode kattenharen. Er zaten geen beenkappen op, geen kettingkast en hij had een deukje in de tank. Maar verder zat hij mooi in een poedercoating, zelfs de velgen en de spaken hadden een coating. Bij de tweede keer trappen op de pedalen sloeg hij aan na jaren stil gestaan te hebben. Bij een testritje kwam ik er achter dat er een enorme speling op het voorwiel zat, er kwam een dikke rookwalm uit de uitlaat dus de zuigerveertjes waren aan vervanging toe of misschien heeft hij zelfs een overmaatje nodig. Bij de pomp hebben we even de bandjes opgepompt en bij de pinautomaat hebben we de brommer afgerekend. Het leek me een mooi opknapprojectje, maar al snel kwam ik er achter hoe moeilijk het is om nog goede onderdelen voor deze brommer te vinden. Na een week of 2 met deze C310 bezig te zijn geweest zonder hem af te maken is hij in de schuur blijven staan en daar heeft hij een aantal maanden stil gestaan. Toen ik mijn SS in een aanrijding total loss had gereden heb ik deze C310 samen met Plofkop snel aan de praat gekregen, langzaam aan worden alle kleine en grotere defecten aan de brommer nu opgelost terwijl ik nu hier mee rond rijd. Ik heb het uiterlijk van deze C310 nog een beetje persoonlijker gemaakt door er legertasjes aan te hangen, ook heeft mijn C310 nu een kettingkast gekregen. De tweede foto is van hoe hij er nu uit ziet.


Novio:

Ik heb een baan bij PTT-Post en om daar wat extra uren te maken loop ik drie dagen in de week een wijk als postbode. Een postwijk lopen gaat vele malen makkelijker als je een klein hanteerbaar brommertje ter beschikking hebt waar gemakkelijk posttassen op gezet kunnen worden. Hiervoor had ik eerst van een collega van me een Vespa Ciao snorfiets gekocht. Deze deed zijn werk altijd wel, en hij liep altijd, maar mooi liep hij niet. Ik ben er achter gekomen dat de Vespa Ciao, hoewel betrouwbaar, een van de aller slechtste brommers is die ooit gemaakt zijn. Hoewel dat dingetje met moeite de 30 Km/h haalde zoop hij een dikke 1 op 18 aan mengsmering. Mooi heeft hij nooit gelopen en de carburateur was zo'n goedkoop rotding dat het niet af te stellen was, of je er nou een 38 of een 52 sproeier in deed, de bougie was altijd hetzelfde gekleurd en hij stotterde altijd op zijn topsnelheid. Het luchtfilter was niet meer dan een stukje gaas en de brommer was zo ontworpen dat waar de carburateur en het luchtfilter zit het meeste vuil wordt opgehoopt, ik verbaasde me er dus ook niet over toen ik zand in de cilinder vond. Na complete frustratie over het niet kunnen afstellen van deze brommer ben ik er mee naar Leertouwer gereden met de mededeling dat ze hem mochten hebben als ik bij hun een degelijk soort bromfietsje kon uitzoeken, en achter in hun stalling weggedrukt tussen een olielekkende SS50 en een roestige C50 zag ik een stoffig oranje gevalletje, platte bandjes, finaal kapotte achterveren, maar wel lekker een Honda viertakt. Voor F550,- mocht ik hem mee nemen. Ik heb verder zeer weinig aan deze brommer gesleuteld, maar dat hoeft ook niet want hij doet het ook gewoon altijd.
Ondertussen loop ik al lang geen postwijk meer, dus deze Novio is meer voor de recreatie nu. Ik heb hem nu ook een beetje verchopperd met een Tomaselli stuur, een dubbele uitlaat, een C310 tankje, een C50 voorspatbord achter een een universeel voorspatbordje. Ook heb ik het vliegwiel maar vast gezet en er een grotere carburateur op gezet, eentje van een C310s namelijk. De tweede foto is van hoe mijn Novio er nu uit ziet.


CD50:

Dat linker frame daar op de foto, dat is mijn CD50. Ja, het is nog niet veel, ik weet het. Ik had bij iemand een grote partij oude onderdelen gekocht voor F500,-, blokdelen, 2 frames en wat klein spul. Dat frame rechts heb ik vrij snel doorverkocht aan iemand die daar wel wat mee kan. De blokdelen waren bijna allemaal zo goed als waardeloos, compleet naar de kloten gedraaid zal ik maar zeggen. Alleen de koppelingen waren eigenlijk goed, en 1 van de SS50 koppelingen samen met een SS50 carterdeksel en de nodige kleinere onderdeeltjes zitten nu op diezelfde snelle rode 70cc Dax als waar die snelle nokkenas van mijn SS50 nu in zit. Eize was wel geÔnteresseerd in de versnellingsbakdelen, ongeveer twee en een halve bak waar niet eens ťťn complete werkende bak uit te composeren viel, zo rot was die zooi. Ik had het idee om een mooie CD-racer van dit frame te maken, ondertussen heb ik er een CD-tankje voor gevonden, een SS50 voorvork met schijfrem en ik heb al een heleboel kleine onderdelen aangeschaft. Ook heb ik er een vierkante achterbrug voor gekocht. Omdat ik op mijn SS50 een aanrijding heb gehad en die helaas niet meer te redden is krijgt deze CD het motorblok van mijn SS, de hele berg onderdelen waarvan deze CD en het restant van mijn SS staan op dit moment bij Rovaza en daar laat ik de CD en alle onderdelen spuiten en in elkaar zetten. Een zitje ben ik nog aan het fabrieken.


Mijn Ex-viertaktjes


C310a:

Ik was op zoek naar beenkappen voor die groene C310a die hier een stukje boven staat. Nadat ik dikke pegels had geboden voor een stel beenkappen kreeg ik eindelijk een reactie, helemaal uit BelgiŽ, zo zeldzaam zijn die beenkappen. Ik kreeg de mededeling dat er ook nog een brommer bij zat en dat dat een compleet wrak was. Ook wilde de eigenaar liever geen geld maar iets wat daar in BelgiŽ weer vrij moeilijk is om te krijgen, een viertaktblok met vier versnellingen en een handkoppeling om onder zijn Dax te hangen. Voor beenkappen vond ik een motorblok nogal veel, maar voor een hele brommer was het misschien nog wel te doen, dat lag er aan wat ik aan zou treffen, we hadden afgesproken dat de eigenaar van dat C310-wrak wat geld zou bijleggen als dat ding echt een wrak was waar ik niets aan zou hebben. Maar daar aangekomen met het goedkoopste lopende blokje dat ik bij Leertouwer in het magazijn kon vinden (F650,-) trof ik een roestloze C310a K0 aan met een reserve motorblok, de originele carburateurtjes op de blokken, de beenkappen waren in tweeŽn gebroken (zijn ondertussen gelast), een originele kettingkast en een origineel achterlichtje, ik was dus heel erg blij met dit "wrak" want alle zeldzame onderdelen zaten er mooi wel bij! De twee buddy's op de foto zijn een kaal origineel framewerk met een laag plakband er over een een lelijke zefgebouwde buddy waarvan de basis ooit van een onbekend soort brommer is geweest. Weer een brommer die ik nog op moet knappen er bij. Omdat ik deze C310 eigenlijk "over" had heb ik hem te koop gezet. Ik had hem alleen gekocht voor de beenkappen, de beenkappen en de kettingkast heb ik wel lekker gehouden toen ik hem doorverkocht. De nieuwe eigenaar was op zoek naar een "hobbyproject", als je ooit nog een legergroene C310a voorbij ziet komen dan is dat deze. De tweede foto is van hoe deze C310 er nu uit ziet nu dat de nieuwe eigenaar er klaar mee is.


SS50:

De eerste viertakt die ik gekocht heb. Gekocht voor F500,-. Hij had 5 jaar stil gestaan, en het blok deed het niet. De tank, koplampoortjes, koplamphuis en het framekapje waren acrylblauw gespoten (yuk!) en er zat een stuur van een Yamaha FS1 op. Het frame en het achterspatbord waren ooit door een van de vorige eigenaren met EEN KWAST overgeverfd. Er zat geen accu in, geen knipperlichten op en de draadboom bestond uit 2 bruine en 3 groene draden. Toendertijd wist ik nog geen bal van brommers af en ik wilde me nog niet wagen aan het blok, dus heb ik even gespaard en er een revisiblok voor gekocht. Een vriend van mij die vroeger viertakt gereden had hielp me af en toe bij het "mooi maken" van mijn eerste viertaktje. Een mooi tankje er op, het framekapje geschuurd en overgespoten, een ander koplamphuis en oortjes, een chroomen achterspatbordje er op, leuke achterveren en een Tomaselli stuur er op. De wiellagers waren overigens totaal versleten, daar zat ook helemaal geen vet op toen ik de wielen er af haalde, dus daar zitten mooie nieuwe lagertjes in met een dikke klodder kopervet er op.
Na het inrijden van het revisieblok ben ik hem lichtelijk gaan opvoeren. Eerst een 16mm carburateurtje er op, daarna een vervroegend vliegwiel, daarna een 20mm carburateur er op en vervolgens een snelle nokkenas er in. Raar genoeg heeft hij altijd mooier gereden met de originele nokkenas en in de vierde versnelling trok hij mooier en geleidelijker op (wel iets minder snel), dus die snelle nokkenas ging er weer uit. Deze heeft nu een plekje gevonden in een hele snelle rode 70cc Dax die dagelijks tussen het noorden van de Betuwe naar Veenendaal heen en weer pendelt. Na een beetje afstellen heb ik 83 Km/h op de teller gekregen op een mooi recht stukje asfalt, niet slecht voor 49cc toch?
In mei 2001 heb ik met deze SS een aanrijding gehad waarbij het frame is verbogen, helaas heb ik mijn SS dus moeten afschrijven. Ik haal hem uit elkaar en hang het motorblok onder dat CD50 frame. Voor de rest van de onderdelen die nog te gebruiken zijn vind ik ook nog wel een plekje.