Make your own free website on Tripod.com

Cilinderkop


Kanalen:

De standaard 50cc cilinderkop heeft kanalen van ongeveer 12mm, maar die vind je haast niet meer origineel, al die koppen zijn opgeboord tot maten tussen de 17 en 20mm. Een carburateur die groter is dan de diameter van de inlaatpoort heeft weinig extra effect. Er bestaan overigens ook nog koppen met nog kleinere kanalen dan 12mm, de economy C50 heeft geloof ik een 9 of 10mm inlaatkanaal in de cilinderkop, dit alles voor extra zuinigheid. Je kan de kanalen van de cilinderkop laten "flowen", het uitslijpen en polijsten van de kanalen. Hierdoor kan het mengsel makkelijker de cilinder in en de uitlaatgassen er makkelijker uit en dus kan er ook meer in en uit. De 70cc-cilinderkop heeft grotere kanalen en levert dus ook meer vermogen en kost (compleet) ongeveer F300,-. Een kale (geen kleppen, veren, nokkenas, stoters of kapjes) imitatie 70cc cilinderkop kost F189,-. En dan heb je ook nog de C90 kop en een hele grote variŽteit in koppen van Kitaco en Takegawa.


Klepveren:

De standaard klepveren staan een toerental van zo'n 12000 toeren toe, dan beginnen de kleppen te zweven. Het zweven van de kleppen is dat ze niet de tijd meer hebben om op tijd te sluiten, de tuimelaar komt dus los van de nokkenas. Als je sterkere klepveren monteert worden de kleppen met een grotere kracht dicht geduwd zullen ze pas bij veel hogere toeren gaan zweven. Met sterkere klepveren kunnen toerentallen van over de 15000 gehaald worden.


Kleppen:

Er zijn diverse soorten kleppen verkrijgbaar. Met name die van Kitaco en Takegawa zullen een vermogenswinst opleveren, maar wel een kleine. Deze kleppen zijn lichter en je hebt ze ook met een dunnere klepsteel zodat de inlaat- en uitlaatgassen makkelijker door de kanalen kunnen stromen.