Make your own free website on Tripod.com

Diversen


Splitfire of tripspike Bougie's

Deze bougie's kosten ongeveer 3 keer zo veel als een gewone NGK C7HSA. Ze zorgen voor een efficiŽntere verbranding en leveren daardoor vooral bovenin het toerenbereik een kleine vermogenswinst. Of je ze het geld waard vind voor slechts een kleine vermogenswinst mag je zelf bepalen, maar als je gaat racen dan is ieder klein beetje vermogen natuurlijk mooi meegenomen.


Turbo

Takegawa heeft een turbo die wordt aangedreven door de nokkenasketting. Deze turbo kost een slordige F2200,-. Een goede turbo levert rond de 80% extra vermogen. Een turbo (of supercharger) blaast het mengsel de cilinder in in plaats van dat de zuiger het de cilinder in moet zuigen. Deze van Takegawa wordt aangedreven door de nokkenas. Ik heb ook ooit een artikel gelezen over een Amerikaan die een turbo had gebouwd voor zijn monkey waarmee hij op het circuit reed. Zijn zelfgebouwde turbo werd aangedreven door een drijfriem op het vliegwiel. Deze drijfriem had slechts een levensduur van 2 uur, maar da's genoeg om een race mee uit te rijden.


Lachgas

Sommige motoren hebben een lachgas installatie, dan wordt er NO2 door het mengsel geblazen. Als NO2 verbrandt blijft er stikstofoxide en zuurstof over, de extra zuurstof zorgt voor een veel betere verbranding dan normaal en levert ongeveer 40% extra vermogen. Voor motoren zijn lachgasinstallaties verkrijgbaar en het zou niet zo moeilijk moeten zijn om er een te vinden die passend te maken is op een Honda viertakt.