Op deze pagina staat informatie over gereedschap, en hoe je ze het beste kan gebruiken. Sommige stukken gereedschap moet je gewoon hebben, en sommige zal je weinig gebruiken.


Schroevendraaiers Doppendoos
Slag- of impactschroevendraaier Kettingpons
Steeksleutels Boormachine
Griptangen Polijstschijf
Ringsleutels Hamer
Ratels en doppen Kruipolie
T-sleutels Waterpomptang
Voelermaatjes Electrische schroevendraaier
Pijpsleutels Multimeter
Seegerring- of borgringtangen

Tapeind-schroeven-uitdraaiset

Poelietrekker

Schroevendraaiers

Je kent ze wel, die schroevendraaiers. Je hebt ze met platte koppen en kruiskoppen en je gebruikt ze om (jawel) schroeven los en vast de draaien. Ook zijn er ratelschroevendraaiers met bitsetjes, deze krijgen bij mij de voorkeur omdat ze beter in de hand liggen, je kan er meer kracht mee zetten en met de bitjes heb je altijd de goede maat schroevendraaier. De maat van de schroevendraaier is belangrijk want als de schroevendraaier niet goed in de kop van de schroef past en die schroef zit goed vast, dan wil die nog wel eens gaan slippen waardoor je de kop van de schroef aan gort draait, en bij goedkope schroevendraaiers de schroevendraaier zelf ook. Dan nog ff iets, sommige handvatten van schroevendraaiers kunnen niet tegen benzine, daar lossen ze in op. Het is erg lastig als je met de benzinekraan bezig bent en vervolgens heb je in plaats van een schroevendraaier alleen nog maar plasticpap in je handen.

terug naar boven


Slag- of impactschroevendraaiers

Een slagschroevendraaier is een speciale schroevendraaier met bitjes om muurvaste schroeven mee los te krijgen zonder dat je de kop van de schroef aan gort draait. Deze schroevendraaiers hebben een draaimechanisme dat de kop van de schroevendraaier een minimale hoeveelheid laat draaien als je met een hamer achterop de slagschroevendraaier slaat. Het effect hiervan is dat door de druk van de slag de schroevendraaier niet slipt in de schroef (wel de goede maat bitje nemen natuurlijk), dus blijft de kop van de schroef heel. De slagschroevendraaier is er niet voor bedoeld om schroeven helemaal los te draaien, alleen maar om ze los te krijgen zodat je ze daarna met een gewone schroevendraaier gemakkelijk los kan draaien. Als je een slagschroevendraaier koopt en je hebt de keuze uit een goedkope en een dure, neem dan de dure, die goedkope gaan nooit zo lang mee.

terug naar boven


Steeksleutels

Steeksleutls, die ken je ook vast wel, ook wel Engels sleutel genoemd. Je gebruikt ze om moeren mee los en vast te draaien. Er valt verder niet zoveel over steeksleutels te vertellen, behalve dat ze snel slippen en daardoor de moer slopen. Als een moer zover gesloopt is dat er helemaal geen grip meer op te krijgen is, dan moet je hem afslijpen of een griptang gebruiken.

terug naar boven


Griptangen

Een griptang is een tang speciaal gemaakt om muurvaste moeren en kapotgedraaide moeren los te krijgen. Een griptang heeft gevormde kartels de zich in de moer drijven, waardoor je de moer met de tang los kan krijgen, de moer kan je daarna dus weggooien. Een probleem kan zijn dat je er met die tang niet altijd bij kan komen.

terug naar boven


Ringsleutels

Ringsleutels zijn net als steeksleutels, alleen steek je ze niet op de moer maar leg je ze er om. Je hebt zeskant en twaalfkant ringsleutels. Het voordeel van een ringsleutel is dat de ringsleutel contact heeft met alle kanten van de moer (een steeksleutel heeft maar contact met twee kanten), waardoor je drie keer zoveel grip hebt op de moer als met een steeksleutel. De nadelen van een ringsleutel zijn dat je hem steeds weer van de moer af moet halen en hem er weer op zetten om de moer te verdraaien, met een steeksleutel gaat dat makkelijker. Ook kom je niet altijd even gemakkelijk bij de moer.

terug naar boven


Ratels en doppen

Doppen leg je net als ringsleutels over de moer heen, je draait ze d.m.v. een ratel (er zijn ook doppen met een scharnierend handvat, dopsleutels). Met de doppen heb je uitstekende grip op de moeren, waardoor je ze zelden of nooit zal beschadigen. Met de ratel kan je een enorme kracht op de moer zetten doordat een ratel zo'n lange arm heeft. Een doppendoos moet je absoluut hebben. De nadelen zijn dat je met de ratel niet overal bij kan en dat je zoveel kracht kan zetten, dat je de schroefdraad van de moer en bout kapot kan draaien. Ik heb het zelfs eens voor elkaar gekregen om een bout af te breken, die heb ik moeten uitboren waarna ik een nieuw schroefdraad moest tappen. Je moet een moer dus niet door blijven draaien tot hij echt niet meer kan want dan sloop je de schroefdraad, vast is vast.

terug naar boven


T-sleutels

Een T-sleutel is een grote metalen T met een dop eraan. De voordelen hiervan zijn dat je bij moeren kan komen die ergens ver weg zitten. Net als bij de ratel kan je flink kracht zetten op een moer. Er zijn ook van die kleinere T-sleutels met een plastic handvat, die heb je zo kapotgedraaid dus geef hier geen geld aan uit.

terug naar boven


Voelermaatjes

Voelermaatjes hebben ieder een bepaalde dikte. Dus kan je met voelermaatjes de ruimte of speling tussen twee onderdelen meten door ze tussen de onderdelen te schuiven. Als hij er tussen past is de speling groter dan de maat van het voelermaatje, past hij niet dan is de speling kleiner.

terug naar boven


Pijpsleutels

Pijpsleutels zijn metalen pijpen waarvan de uiteindes zijn gevormd als zeskant, er zit een gat middendoor de pijp zodat je er een oude schroevendraaien (of zoiets) doorheen kan steken en dan heb je een T-sleutel. Het voordeel van een pijpsleutel is dat als een moer op een lange bout zit de pijpsleutel gewoon over de bout op de moer kan, met dopsleutels en T-sleuetls kan dat niet. Bovendien kost een pijpsleutels slechts een derde van wat een dopsleutel kost.

terug naar boven


Seegerring- of borgringtangen

Een seegerringtang is een tang om seegerringen mee te (de)monteren. Wat is in godsnaam een seegerring? Nou, kijk eens naar het voorste tandwiel van je brommer, dat tandwiel kan niet van de aandrijfas af omdat het wordt tegengehouden door een seegerring. Dat open ringetje met die twee gaatjes ja! Er zijn twee soorten seegerringen (dus ook twee soorten tangen). Een buitenseegerring, dat is het type ring bij het tandwiel waar ik het net over had, die moet naar buiten toe gebogen worden om ze eraf te halen. En dan is er ook nog een binnenseegerring, die moet naar binnen toe gebogen worden en valt in een groef in cilindervormige onderdelen bijvoorbeeld om lagers op hun plek te houden.

terug naar boven


Poelietrekker

Een poelietrekker gebruik je om het vliegwiel van de krukas te lichten. Als de moer van de as af is kan je de poelietrekker in het vliegwiel draaien. Door vervolgens een bout in de poelietrekker te draaien die tegen de krukas aan komt trek je het vliegwiel van de krukas af. De poelietrekker is het enige juiste stuk gereedschap om het vliegwiel los te krijgen, je krijgt het misschien ook voor elkaar met iets anders maar hoogstwaarschijnlijk sloop of beschadig je dan een paar dingen.

terug naar boven


Doppendoos

Staat al uitgelegd bij ratels en doppen, alleen is dit veel uitgebreider met bitsetjes, pijpsleuteldoppen en van alles en nog wat en van veel betere kwaliteit.

terug naar boven


Kettingpons

Hier kan je een ketting mee op maat maken (het goede aantal schakels). Je legt de ketting op het goede punt in de kettingpons en dan draai je hem aan. Net als je met een poelietrekker het vliegwiel van de krukas drijft, drijf je nu een van de asjes uit de ketting en haal je er dus een paar schakels af. De asjes van de ketting zijn er niet meer in te krijgen, dus wees er zeker van dat je het goede asje er uit drijft.

terug naar boven


Boormachine

Gebruik je om kapotgedraaide schroeven mee uit te boren en in combinatie met een polijstschijf je onderdelen te polijsten zodat ze lekker glimmen.

terug naar boven


Polijstschijf

Om je onderdelen te laten glimmen zoals ze nog nooit eerder gedaan hebben. Gebruik je in combinatie met een pittige boormachine en een polijstmiddel zoals chroompolish.

terug naar boven


Hamer

Om mee te slaan. Ik gebruik zelden een metalen hamer, meestal een plastic of rubber hamer, daarmee sla je je onderdelen en gereedschap niet kapot. Een hamer heb je meestal nodig om in combinatie met je dopsleutelset de moer van het vliegwiel los te krijgen en verder heb je hem zelden nodig.

terug naar boven


Kruipolie

Het is eigenlijk geen gereedschap maar je hebt het zeker weten nodig. WD40 is de algemene kruipolie die iedereen heeft en overal wel goed voor is, van roestige onderdelen los krijgen tot poetsmiddel. Tefspray of teflonspray is niet echt een kruipolie, het kruipt namelijk niet tussen de kiertjes zoals een echte kruipolie doet, teflonspray is goed te gebruiken als licht smeermiddel om bijvoorbeeld de kabels mee te smeren en het geeft een prachtige glans op de onderdelen als die je er mee poetst, alleen blijft die glans niet langer dan een paar dagen zitten. Maar als je meedoet aan een rit is dit hèt middel om je benzinetank en je chroom mee te laten blinken. Imal (kleine busje) is een kruipolie speciaal tegen roest. De olie ziet er een beetje roetig uit, maar laat geen roetige vlekken achter ofzo (op je onderdelen tenminste, op kleding heb ik het niet uitgeprobeerd). Een punt waar Imal absoluut het beste middel is is de uitlaatbevestiging op de cilinderkop. Deze tapeindes en moertjes roesten als een gek door de hitte, als je Imal gebruikt en het een paar minuten laat intrekken draai je de moertjes zonder enig probleem los.

terug naar boven


Waterpomptang

De waterpomptang is weer zo'n soort gereedschap dat je weinig zal gebruiken, als je er een moer mee los draait zal je hiermee de moer mee beschadigen en dan kan je hem wel weggooien. Je kan de waterpomptang gebruiken als een soort griptang, alleen is hij niet zo effectief en destructief als de griptang. Ik gebruik hem eigenlijk alleen om de koppelingshevel mee omhoog te doen zodat ik de koppelingskabel er uit of er in kan haken.

terug naar boven


Electrische schroevendraaier

Is erg handig als je lui, moe of een slappeling bent (geintje). Werkt net als een schroevendraaier, alleen je hoeft niet zelf te draaien, je moet hem alleen maar vast houden en een knopje indrukken. Je kan er ook mee boren. Een boormachine maakt véél meer toeren waardoor je veel makkelijker ergens doorheen boort. Een electrische schroevendraaier is veel lichter en langzamer waardoor je veel preciezer kan boren, het duurt alleen wat langer.

terug naar boven


Multimeter

Gebruik je om electrische onderdelen mee door te meten. Zo kan je hem gebruiken om te kijken of de bedrading wel goed zit aangesloten, of je kan er de spanning mee meten die de spoelen of de accu produceren. Je kan er weerstand mee meten, dus of een onderdeel wel goed geaard is en je kan er mee meten hoeveel stroom een bepaald onderdeel trekt. Ook handig om mee te kijken of een lampje of zekering stuk is als dat niet goed te zien is aan het gloeidraadje.

terug naar boven


Tapeind-schroeven-uitdraaiset

Deze dingen zal je zelden nodig hebben. Ze hebben maar één functie en dat is om kapotgedraaide schroeven los te krijgen. Als je dus een schroef of bout volledig naar de filistijnen hebt gedraaid omdat je een verkeerde maat schroevendraaier hebt gebruikt of omdat dat ding gewoon niet los te krijgen is, dan kan je de schroeven en bouten los krijgen door er een putje in te boren en zo'n tapeind-schroevenuitdraaier er in te draaien. Deze dingen snijden een schroefdraad in het geboorde putje als je ze er in draait, als ze niet verder aangedraaid kunnen worden doordat het putje niet dieper is, dan komt de schroef of bout los als je ze verder aandraait. Die schroef of bout kan je hierna wel weggooien.

terug naar boven