Make your own free website on Tripod.com

Uitlaat


Demontage

De uitlaat demonteren is helemaal niet moeilijk. De uitlaat zit op 3 punten vast (bij de SS50). Draai de bout bij de achterveer los, de moer op de motorophangbout en de moeren op de twee flensbouten aan de cilinderkop. Nu kan je de uitlaat van de motorophangbout lichten en komt hij uit de cilinderkop. In de cilinderkop zit nog de oude uitlaatpakking, probeer deze er uit te krijgen. Als je hem er niet uit krijgt is het geen ramp, er zijn genoeg mensen die met 10 pakkingen op elkaar rondrijden, maar natuurlijk kan er op een gegeven moment gewoon geen pakking meer bij.

De uitlaat zit op drie plaatsen vast Zo zit de uitlaat vast aan de cilinderkop, als de bocht goed heet wordt krijgt hij van die leuke kleurtjes


Montage

Smeer de nieuwe pakking in met een beetje motorolie, dan blijft hij plakken in de cilinderkop, het is namelijk erg vervelend als de pakking er steeds uit valt zodra je de uitlaat er op wil zetten (de olie zal wel even voor wat rook gaan zorgen als je de motor weer start). Als je een nieuwe uitlaat wil monteren heb je een probleempje, hij past namelijk niet. Het gat voor de motorophangbout zou zo'n 3 4 mm verder naar achteren moeten zitten, veil dit gat dus uit. Haak de uitlaat in de cilinderkop, zet hem op de motorophangbout en draai alles weer vast.


Ontkolen

 De uitlaat hoeft bijna nooit ontkoold te worden, een viertakt verbrandt immers geen olie. Ik zou het eens in de vijf jaar doen. Eigenlijk is dat niet waar, ik zet er gewoon een nieuwe uitlaat onder, ik ben veel te lui om zoiets als dit te doen. Er zijn drie manieren om de uitlaat te ontkolen (tenminste, ik weet er drie). Begin met de uitlaat te demonteren en de absorptiedemper er uit te halen.
1. Ontkolen door explosieve kracht. Doe wat benzine in de uitlaat en steek het aan. Door de klap komt de koolaanslag los en kan je het uit de uitlaat schudden. Een risico hieraan is dat door de klap de schottendemper los kan komen te zitten, als dat gebeurt klinkt je brommer opeens alsof je onder water zit en de demper ligt los in de uitlaat te rinkelen. Met deze methode kan je dus een uitlaat van f185,- (SS50-uitlaat) slopen.
2. Ontkolen door bekloppen. Klop met een hamer over de gehele lengte van de uitlaat, de koolaanslag komt nu los en je kan je het uit de uitlaat schudden. Het nadeel hiervan is dat lang niet alles los komt omdat je niet zo hard kan slaan want dan sla je de uitlaat vol deuken.
3. Ontkolen door losweken. De uitlaat heeft 5 gaten (SS50-uitlaat), het eind dat in de cilinderkop gaat, een pijpje onderaan de uitlaat net na de bocht om condens uit de uitlaat te laten lopen, een gaatje onderin de uitlaat vlak bij het eind, het uitlaat-gat en het gaatje voor het boutje van de absorptiedemper. Plak alles behalve het uitlaatgat dicht met van dat McGuiver-plakband. Giet een halve liter thinner in de uitlaat en maak ook het uitlaatgat dicht op dezelfde manier. 10 minuten schudden en vervolgens de drab uit de uitlaat laten lopen. Herhaal dit met de rest van de thinner (1 liter in een fles), maar houd een klein beetje over om de lijmresten van het plakband van de uitlaat de halen. Blaas hierna de uitlaat droog met een fhn ofzo.