Make your own free website on Tripod.com

Vliegwiel


Demontage

Haal de linker motorkap los. Blokkeer het vliegwiel en draai de moer los. Het blokkeren van het vliegwiel is altijd een rotklus als je er het gereedschap niet voor hebt. En ik ken niemand met een vliegwiel-blokkeer-sleutel in zijn gereedschapskist dus is het altijd improviseren geslagen. Er bestaan wel van die dingen, alleen ze zijn heel moeilijk te krijgen, ik heb er eentje zien hangen op de werkplaats van Leertouwer. De beste manier om die bout los te krijgen zonder speciaal gereedschap is om een dopsleutel met ratel op de moer te zetten en vervolgens de ratel een ongelofelijke opdonder geven met een rubber of plastic hamer (gewone hamer kan natuurlijk ook, maar kan je ratel daar tegen?). Door de inertie van het vliegwiel komt de moer los. Ok, even in gewone taal, het vliegwiel is veel zwaarder dan de moer waarmee hij vast zit dus het vliegwiel heeft veel meer tijd nodig om in beweging te komen. Als je zo klap geeft op de moer is de moer al los voordat het vliegwiel begint te draaien. Vastzetten doe ik op dezelfde manier. Draai een poelietrekker in het vliegwiel en drijf hem van de krukas af. Vaak heeft de poelietrekker ook een tik van de hamer nodig om het vliegwiel van de krukas af te drijven. Sommige mensen halen het vliegwiel los door hem los te tikken met een hamer, doe dit niet, dit beschadigt het vliegwiel waardoor hij in onbalans kan raken en het kan de krukas buigen, ook al is de buiging of onbalans maar minimaal, als de krukas straks 10.000 toeren draait ben je echt goed de klos.

Het vliegwiel. Het werkt eigenlijk makkelijker als je de schakelarm van de as af haalt. Geef de ratel een tik om de moer los te krijgen, houdt desnoods het vliegwiel vast als hij heel erg vast zit.
Nu zijn de moer en het ringetje er af. Die groef in het midden is waar het spietje in zit. Als de poelietrekker niet verder aangedraaid kan worden, geef hem dan een tik met de hamer om het vliegwiel los te krijgen.
Haal het vliegwiel er af door de poelietrekker verder aan te draaien. Nu is het vliegwiel er af.

Montage

Zet het spietje in de krukas. Zet het vliegwiel er op en klop hem zachtjes met een rubber hamer aan (gebruik geen gewone hamer in verband met het in onbalans raken van het vliegwiel), let goed op dat het vliegwiel OVER het spietje heen valt en er niet op blijft steken, aders draair je het spietje aan gort en kan het vliegwiel op de krukas ronddraaien. Vergeet het ringetje niet en draai de moer weer aan, ik geef mijn ratel altijd nog even een tik van de hamer zodat de moer goed stevig vast zit.

Let op het spietje, deze moet mooi vlak liggen, als hij aan een van de kanten iets te ver naar boven steekt zal het vliegwiel er op blijven hangen, hij moet precies in de daarvoor bedoelde groef vallen in het vliegwiel.