Make your own free website on Tripod.com

106cc op Eddy's dax, vrijdag 30 augustus,
(Verslag geschreven door Eddy, foto's en onderschriften door Ivo)

Vrijdag de 30ste kwam Ivo bij mij op bezoek om me te helpen met mijn blokje in elkaar zetten. 'T is wel zo handig als je iemand kent met de juiste lectuur en tools om een blokje te slopen/repareren.
We hadden afgesproken om om half 12 bij de pont bij Elst te zijn, dus ik met de fiets (jaja ik doe gezond) naar de pont
fietsen, en ja hoor, stipt half 12 kwam de pont uit de kant van Elst aangedreven met daarop, jawel, een oranje novio-achtig-dingetje.
Ik had de verchopte novio nog niet in het echt gezien dus dat was weer een hele ervaring, wie heeft er nou een novio met een dubbele uitlaat, een racespatbord (met race-streep!), posttassen en een achterspatbord wat gemaakt was van een c voorspatbord? Laten we maar helemaal niet beginnen over dat tankje...
Maar goed, na een tijdje terugfietsen (jawel allebei ook op een novio kan je gezond doen) kwamen we aan bij m'n huis, toen hebben we meteen de noof in de schuur geparkeerd. Daarna zijn we begonnen met slopen (lees: uit elkaar halen van de carterhelften). Het ging allemaal vrij gemakkelijk, maar daarvoor had Ivo ook een slagschroevendraaier bij zich. Toen we de carters eenmaal open hadden gemaakt kwamen we tot onze verbazing allemaal "verassingen" tegen in het blok. Ten eerste vonden we een stukje plastic, waarschijnlijk heeft iemand voor de grap er een keer een snoep-plastiekje ingedonderd of zo. Daarna stond de verbazing pas echt op ons gezicht, want wat vonden wij daar zomaar in m'n carter?

Jawel, een claxonknop

De vorige eigenaar heeft waarschijnlijk een keer het schakelaartje eraf gehaald, waarbij het knopje eruit is gelazerd. Nou vind ik het persoonlijk ERG knap dat die meneer dat knopje dan precies in het olievulgat mikt, maar hij zat er echt in. Misschien verklaart dat waarom ik bij de koop een nieuw schakelaartje op het stuur had zitten.
Na deze korte intermezzo zijn we vrolijk doorgegaan met het uit elkaar halen van m'n blokje. Toen we alle onderdelen eruit hadden gevist moesten we ze allemaal even grondig schoonmaken. Nou is dit sowieso altijd wel handig, maar bij mijn blokje moest het echt gebeuren. Er zat namelijk overal metaalslijpsel tussen van m'n carter, omdat ik handmatig de carters heb gefreesd (who need's a frees when you've got a vijl?)

Hmm ... Eddy, zullen we je carters even schoon gaan maken? Je had een nieuwe krukas zei je? Mooi!
Ik was de oude aangekoekte pakking van Eddy's carters af aan het fileren met mijn zakmes en was verbaasd toen ik zag dat Eddy rode olie in zijn blok had. Niet lang daarna begon het toch redelijk pijn te doen :(

Toen we alles schoon hadden gingen we ons even zorgen maken over de krukas. Er zaten namelijk nog geen nieuwe lagers op, en het distibutiekettingtandwiel (mooi woord voor galgje) op de krukas moest er ook af. Toen ben ik even een bezoekje gaan brengen aan de lokale fietsenmaker terwijl Ivo foto's aan't maken was van mijn cilinderkop.

Eddy's oude 50cc, Eddy's oude 70cc en Eddy's nieuwe 88cc cilinder Lekker grote klepjes heeft zo'n HRC kop

De lokale fietsenmaker in het pittoreske dorpje Lienden heeft gelukkig wel gereedschap om zo'n tandwieltje eraf te krijgen. *plop* *plop* En ze waren eraf, een paar nieuwe krukaslagers meegebracht en weer terug naar huis gesjeesd. Maargoed, allemaal leuk en aardig maar nu moesten de lagers en het tandwiel er nog op. Krukas in de vriezer gelegd en de lagers plus het tandwiel in de olie gezet op een electrische kookplaat. Nadat Ivo zijn culinaire hoogstandjes (lager in gebraden olie) had laten zien hebben we de lagers en het tandwiel er vrij gemakkelijk op kunnen krijgen. De krukas kon er in ... Niet dus...
We lagen erg mooi op schema, en we dachten om 8 uur klaar te zijn met het hele blok, dat feest ging dus niet door. Het afgedraaide oliepomp-asje wat zou moeten passen was lang niet ver genoeg afgedraaid om te passen, de langeslag krukas kon er echt nooit in met het asje op z'n plek. Conclusie, het asje moest verder afgedraaid, MAAR ik heb geen draaibank. Een korte denkpauze deed wonderen. Daarna gelijk het asje in een boormachine gezet en met veel geduld het asje afgedraaid, ach who needs a draaibank anyway?

Het asje na de eerste afdraai-sessie, en voor de gein ook even de originele en de 270% oliepomp er bij Hier kan je mooi zien waarom dat pompasje nou zo veel problemen geeft

Na veel proberen en na nog meer vijlen paste het asje uiteindelijk toch, ik weet niet hoe lang we erover gedaan hebben om het passend te krijgen, maar toch zeker wel een uur. Maar het asje paste, dit was rond half 10, we zouden om 10 uur stoppen, ik moest namelijk de volgende ochtend om 6 uur m'n bed weer uit en voordat ik een keertje op m'n nest lig is het toch al gauw weer een uur of 2 later, duzzz...

Het hele zooitje in het blok En het blok in elkaar

In een half uur hebben we heb blok weer in elkaar gezet, op de cilinder+kop en de onsteking na, nou heb ik deze er zelf al vaker op en afgehaald dus dit kon ik zelf ook wel. Rond kwart over 10 was het tijd om te gaan, k'heb nog even een hele leuke kindertekening, euh@%!@%! routebeschrijving getekend voor Ivo waarmee hij de weg terug naar de pont moest kunnen vinden. Nog even de novio een duw in z'n achterste gegeven en daar pruttelde Ivo weer heen, toch heerlijk als je dat geluidje dan weer hoort gaan in de nacht :)

Tot zover de avondturen van de mensen met de vijl (en zonder de draaibank), hopelijk snel een update in het brommerbestand :)