Make your own free website on Tripod.com

Ik heb een aanrijding gehad, dinsdag 15 mei 2001


Zoals de titel al zegt, ik heb een aanrijding gehad. Ik was even lekker een stukje op mijn SS50 aan het toeren zonder dat ik ergens heen ging of zo. Ik had net mijn carburateur een beetje bijgesteld en mijn SS50 reed lekker. Mijn gloednieuwe oliekoeler had ik met wat afplakband afgeplakt omdat het helemaal niet zo warm is vandaag. Ik kom net uit het ziekenhuis nu ik dit typ, ik ben nog een beetje vaag in mijn hoofd dus moet je niet raar gaan zitten kijken als dit verslag af en toe een beetje warrig over komt.
Ik draaide in Amersfoort net de B.W. laan op bij de spoorwegovergang. Voor de mensen die niet zo bekend zijn in Amersfoort, dat is de weg waar de dierentuin aan ligt. Voordat ik de B.W. laan op draaide was ik even gestopt om een paar militaire voertuigen voor te laten gaan, daarna ben ik het fietspad op gegaan aan de linker kant van de weg. Aan de B.W. laan wordt gebouwvakt en de fietsers en brommers moeten na een meter of 60 oversteken naar de linker kant van de weg, daarom dat ik alvast het fietspad aan de linker kant nam, dan hoef ik niet over te steken. Ik rijd dus het fietspad op en niet lang daarna vind ik mezelf recht op zittend op het fietspad voor het pannenkoekenhuis aan de B.W. laan. De mensen die de bocht bij het pannenkoekenhuis kennen weten dat deze bocht onoverzichtelijk is. Toen ik me realiseerde dat er iets gebeurd was zag ik dat ik mijn rechter broekspijp had opgestroopt omdat ik een schaaf aan mijn knie had, mijn helm had ik af gedaan en mijn motorhandschoenen had ik netjes in mijn helm gedaan zoals ik altijd doe en ik had mijn rechter schoen uit getrokken, alleen kan ik me hiervan helemaal niets herinneren. Mijn HD-motorjas was ook uit en een politieagent had mijn portemonnee in zijn handen op zoek naar papieren en bromfietscertificaten. Er stond ook een ambulance en het ambulancepersoneel kwam kijken hoe het met mij stond. Ik vertelde ze dat ik een schaaf aan mijn knie had, dat mijn grote teen van mijn rechter voet pijn deed en dat een van mijn voortanden was afgebroken. Toen ik klein was heb ik deze tand al eens eerder gebroken, vandaar dat die waarschijnlijk vrij makkelijk af brak, de zenuw in die tand is een paar jaar geleden verwijderd dus van die tand voel ik gelukkig helemaal niets en daar ben ik erg blij om want ik kan me herinneren hoe verschrikkelijk pijn een gebroken voortand doet. Ik moet die tand gebroken hebben tegen de binnenkant van mijn helm aan.
Het ambulancepersoneel vertelde me dat ze me mee gingen nemen naar het ziekenhuis. De politieagenten vertelde ik dat ik een zelfgemaakt begrenzer in mijn carburateur had en dat mijn SS50 daardoor niet zo hard ging. In mijn ooghoek zag ik mijn SS50 staan en ik kon duidelijk zijn dat mijn voorvork helemaal krom was, de poten waren bijna 90 graden om elkaar heen gedraaid. Toen ik op de brancard de ambulance in ging zag ik een gele scooter staan, een SS50 met een gele tank en een Motorsport uitlaat en ik zag een donker groene C310, zo zie je nooit een viertaktje in Amersfoort en als er iets gebeurd zie je ze overal. Als een van de eigenaren van deze brommers meer weet van het ongeval dan hoor ik dat graag, want ik kan me de eigenlijke klap niet herinneren, je kan me mailen op ivo215@hotmail.com. Mijn helm had een flinke (en diepe) schaaf op de rechter zijde van het kinstuk, ik ben erg blij dat ik met een integraalhelm rijd wat dat betreft anders zat die schaaf op mijn kaak.
Met de ambulance werd ik naar het lichtenberg ziekenhuis in Amersfoort gereden. In de ambulance werd er gezocht naar mijn pas van mijn ziekenfondsverzekering, ik weet dat ik dat ding heb alleen heb ik hem in maanden niet meer gezien, dus ik moet bij mijn verzekering navraag gaan doen (moet ik toch wel). In het ziekenhuis aangekomen werd ik een onderzoekskamer in gereden en ben ik op eigen kracht op het ziekenhuisbed geklommen. Ik begon me al wat beter dingen te realiseren en ik werd al wat helderder. Ik voelde me alsof ik een ongelofelijke stoot adrenaline binnen had gekregen, ik moet heel erg geschrokken zijn op het moment van de aanrijding, alleen kan ik me dat niet herinneren. Eerst werd er nog eens doorgenomen waar ik allemaal pijn voelde en of ik wist wat er gebeurd was. Ik vertelde ze dat ik de klap zelf niet kon herinneren, de hele dag was eigenlijk erg vaag. Mijn bloeddruk werd opgenomen en ze vroegen me of ik was ingeënt tegen tetanus in verband met die schaaf op mijn rechter knie. Nou heb ik in jaren geen injecties meer gehad dus kreeg ik een tetanusprik in mijn linker bovenbeen. Ondertussen begon mijn grote teen meer pijn te doen, deze was gaan opzwellen van de klap en de druk zorgde voor een steeds sterker wordende zeurende pijn in mijn teen. Even later kwam er iemand van het laboratorium om bloed bij mij te prikken. Nog wat later kwam de dokter weer terug, ik moest een urinemonster afstaan zodat ze mijn urine na konden kijken op bloed, als er bloed in zit dan heb ik namelijk een bloedende nier. Nog wat later moest ik even mee komen om een röntgenfoto van mijn teen te maken. Eerst wilden ze een rolstoel voor me halen, maar strompelen lukte me best wel dus wilde ik liever op eigen kracht.
Na de röntgenfoto's mocht ik even naar huis bellen om mijn familie hier over te vertellen om om te vragen of ze me op kwamen halen, ik had mijn vader aan de lijn en die heeft geen auto en verder was er niemand thuis, dus vroeg ik hem of hij mijn zus kon bellen of zij me op kon halen met haar auto. Daarna kwamen de politieagenten nog even langs om bij mij verhaal te halen wat er allemaal precies gebeurd was. Ze vertelde me dat ik een fietser aan het inhalen was in die onoverzichtelijke bocht en dat ik daarom de foute partij was, daarom hoefde ik ook niet op de vragen te antwoorden werd me verteld, maar in dat soort praktijken had ik helemaal geen zin dus heb ik gewoon netjes allemaal verteld wat er allemaal gebeurd was voor zo ver als ik het me kon herinneren. Nu dat ik dus de foute partij ben heb ik een probleem, want ik ben alleen maar WA verzekerd met mijn brommer dus zal de verzekering waarschijnlijk helemaal niets uitkeren. Mijn brommer stond op het politiebureau werd me verteld en die zou eerst technisch gekeurd gaan worden. Ik vertelde ze nog maar eens van de zelf gemaakte begrenzer en dat hij niet harder ging dan ongeveer 50 Km/h. De reden dat ik een zelf gemaakte begrenzer had was (uiteraard) omdat hij niet helemaal origineel was en anders te snel zou gaan. De agent had blijkbaar een beetje weet van viertaktjes want hij vroeg me welke maat carburateur ik er op had zitten en of mijn vliegwiel was vastgezet, origineel was of vervroegend was. Het is dus een vervroegende, maar omdat ik met een begrenzer rond rijd is mijn vermogen legaal en zou dat (hoop ik) geen problemen moeten opleveren. Ondertussen kon ik me weer herinneren wat ik allemaal had gedaan vandaag en hoe ik had gereden tot ongeveer 30 meter voor de plek van het ongeval, verder staat me vaag een beeld bij van een gele scooter recht voor me op het fietspad. Ik bleek er frontaal tegen aan gereden te zijn, en van die fietser die ik inhaalde kan ik me helemaal niets herinneren.
Toen de agenten weer vertrokken waren kwam de doktor langs met de uitslagen van de urinetest en de röntgenfoto's. Ik had een heel klein spoortje bloed in mijn urine, maar omdat ik nergens pijn had in of in de buurt van mijn nieren was dit niet ernstig. In het bot van mijn teen zat een haarlijnfractie werd me verteld, een scheurtje dus. Ik mocht gewoon naar huis en ik mocht gewoon staan en lopen van hem, maar ik moest wel rustig aan doen en stevige schoenen dragen. Omdat ik me de aanrijding niet kan herinneren maar verder wel helder (nouja, redelijk helder) was had ik volgens de dokter een lichte hersenschudding. Ik moest rustig aan doen en ik kreeg een "wekdienst". Als ik slaap moet mijn familie me om de 2 uur wakker maken en kijken of ik goed wakker wordt.
Hierna verhuisde ik naar de wachtkamer waar ik kon wachten op mijn familie om me op te halen. Ondertussen dacht ik aan mijn arme SS50, ik ben erg gehecht aan die brommer, het is mijn eerste viertaktje. Ik weet in ieder geval dat mijn voorvork naar de klote is en dat de verzekering niets betaald omdat ik fout zat en alleen WA verzekerd ben. Ik hoop dat mijn frame nog recht is, anders zal mijn SS50 waarschijnlijk een donorbrommer worden, een brommer die onderdelen doneert aan andere brommers.
Ik werd opgehaald door mijn vader en een vriend van me die vroeger ook viertakt heeft gereden, hij had een gele C50 en zijn broer had een SS50. Vlak nadat ik gebeld had naar huis had die vriend van me (Vincent heet hij) gebeld en mijn vader had hem alles verteld. Hij is toen vanaf zijn werk met de auto gekomen om mij naar huis te brengen. Ik zit nu thuis met een pijnlijke teen en een gebroken voortand en een lichte hersenschudding. Mijn SS50 kan ik later gaan ophalen bij de politie na het technische onderzoek dat zij instellen.
En dan hoe het nu verder moet. Voorlopig zit ik even zonder vervoer want mijn Novio ligt uit elkaar en mijn SS50 ligt in de kreukels. Mijn CD50 is nog lááááng niet af en mijn C310 is misschien wel aan de praat te krijgen maar die heeft een wankele voorvork en hij is niet verzekerd en sowieso lijkt het me niet erg slim om met een stijve knie en pijnlijke teen en een lichte hersenschudding te gaan rijden. Dus helaas moet ik de rit aanstaande zondag in Utrecht gaan missen. Bas, Sjoerd, nog een Sjoerd en Arjen wilde graag met mij mee rijden, maar ik denk dat ze het met zijn vieren ook wel lukt. Adriaan wilde graag mijn koppelingsmoersleutel lenen en die zou ik voor hem mee nemen naar de rit in Utrecht, helaas gaat dit dus niet door. Wat mij betreft mag je hem wel komen halen, je weet waar ik woon en voorlopig ben ik nog wel even thuis. En dan zou ik nog voor iemand een uitlaatdemper mee nemen naar Utrecht, dit zal dus helaas ook niet gaan. En dan hebben we mijn eigen rit en de Hondadag die er aan zitten te komen op 3 juni en 10 juni, als ik niet bij mijn eigen rit kan zijn zal ik dat héél erg kut vinden en wat de hondadag betreft net zo. Gelukkig krijg ik mijn salaris binnenkort en ook nog mijn vakantiegeld, dus de reparatie van mijn SS50 kan ik denk ik wel betalen, of deze voor 3 juni klaar is is nog maar de vraag.
Goed, ik doe lekker rustig aan, met mij komt het wel goed. Ik zal niet zo veel aan mijn site doen en zo want ik mag niet zo veel voor beeldschermen zitten in verband met die lichte hersenschudding. Mijn zus komt net binnen met een hele grote bos bloemen, met mij komt het allemaal wel goed hierzo.

Aanvulling op 16-05-2001:

Bij deze neem ik terug van dat wat ik over die politieagent gezegd heb. Ik zei dat hij wel wat verstand van viertaktjes leek te hebben, maar dat is dus totaal niet het geval. Omdat ik me het ongeval zelf niet kan herinneren vroeg ik aan de agent of ik die gele scooter geraakt had die er stond en die agent zei daarop :"Ja". Dit was dus totaal niet het geval, want ik blijk tegen die SS50 met gele tank op gereden te zijn, die gast op die scooter was alleen maar aan het kijken. Dat krijg je dus als je je het ongeval zelf niet kan herinneren. Maar goed.

Op mijn schouder is het leer van mijn jas flink afgeschaafd En dit is de schaaf in mijn helm, lang leve de integraal helm

En hierboven dus ook even 2 foto's. Het leer van mijn jas is aardig afgeschaafd, maar gek genoeg heb ik van mijn schouder totaal geen last, alleen vandaag dan de spierpijn die ik overal heb, en dan ook overal. En zoals je ziet is die schaaf op mijn helm ook niet niks, die is nog aardig diep. Wat dit allemaal betreft zweer ik bij motorkleding, een goede integraal helm, een leren jas en motorhandschoenen.

Tweede aanvulling, 17-05-2001:

Toen de krant woensdag binnen was ben ik op zoek gegaan of er misschien een artikel over het ongeluk in stond, maar in de krant was niets te vinden. Op het plaatselijke televisiestation had ik meer geluk, op het teletekst van omroep Amersfoort stond een nieuwsberichtje over mijn ongeluk.

Het is wel leesbaar, maar voor de mensen die liever niet met hun gezicht op het beeldscherm zitten gedrukt heb ik het even uitgetypt:

Bromfietsaanrijding

AMERSFOORT - Bij een frontale aanrijding op het fietspad aan de Barchman Wuytierslaan zijn dinsdag een 17- jarige en een 20- jarige bromfietsrijder gewond geraakt

In verband met wegwerkzaamheden was er maar een fietsstrook voor verkeer in gebruik. In een onoverzichtelijke bocht reden de twee op elkaar in. De bestuurders werden overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling en konden daarna weer huiswaarts keren.

Op het nieuwsbericht werd de tekst die op teletekst stond letterlijk voorgelezen en lieten ze ook nog 2 foto's zien. Ik heb met mijn camera foto's gemaakt van het TV-beeld. Met een digitale camera krijg je vreemde lijnen in beeld als je hem op een TV richt, maar goed.