Make your own free website on Tripod.com

Alles gaat tegelijkertijd kapot!


Er zijn drie dingen aan mijn SS50 die gisteren kapot zijn gegaan. Als eerste de bobine, hij begon heel slecht te lopen en hij wilde geen toeren meer maken en ging niet harder dan 50. Om een of andere reden heb ik nu zo'n zwak vonkje dat die te laat komt. Ik heb een nieuwe bougie ingedraaid en alles gechekt, de contactpuntjes, de nokkenastiming, de distributieketting en de klepstoterspeling en die zijn allemaal prima in orde dus het moet haast wel de bobine zijn. Nouja, ik dus rondrijden met die slome bobine en vervolgens breekt het stangetje van mijn knipperlicht af. Die is ooit verbogen geweest en heb ik weer teruggebogen en nu heeft hij het begeven door de trillingen denk ik. Ik dus met een slecht rijdende SS met een bungelend knipperlicht voor het stoplicht en toen kwam het volgende. De koppeling wilde niet meer volledig ontkoppelen, dus sloeg mijn brommer af. Dus ik startte hem weer en hij sloeg weer af toen ik hem in zijn 1 zette. Toen ging het licht op groen en heb ik mijn brommer even aan de kant van de weg gezet en de koppelingskabel strakker gezet en hem weer gestart. Toen kwam meneer de agent op zijn lelijke BMW voor het stoplicht staan (voor me) want ze waren weer eens bezig met een brommercontrole, de laatste twee weken zijn ze er iedere dag mee bezig. Meneer de MAVO-pet zat in zijn spiegeltje te kijken en keek af en toe even over zijn schouder en deed net alsof hij me niet gezien had. Ik knijp mijn koppeling in en mijn koppelingskabel BREEKT! Ik dus weer de stoep op met mijn brommer terwijl die agent groen licht kreeg en dus door moest rijden, anders hield hij het verkeer op (Doei!). De koppelingskabel was gebroken omdat hij ten eerste jaren oud was en ten tweede omdat de koppeling niet verder kon ontkoppelen (versleten plaat) en ik dus de kabel dus te strak had gezet en hem kapot trok toen ik (met flinke kracht) de koppeling in kneep. vandaag ben ik op mijn Noviotje naar Soest gegaan om een nieuwe koppelingskabel en koppelingsplaat te halen bij Leertouwer. Ik zat nog even te twijfelen over een hele nieuwe koppeling op de ingaande as van de versnellingsbak maar die kostte F1435,- (Daytona 4-platen) en dat vond ik toch een beetje prijzig. Dan hadden ze nog een 2-platen koppeling voor op de krukas voor F400,- maar als ik een compleet nieuwe koppeling koop wordt dat (wil ik) er eentje voor op de versnellingsbak. Het werd dus een nieuw koppelingsplaatje van een tientje.

De nieuwe koppelingsplaat. De koppelingsmoer waarvoor je een speciale sleutel nodig hebt.

 Ik had zelf nog nooit aan de koppeling hoeven kloten dus vroeg ik Jeroen hoe ik die koppelingsmoer los kon krijgen. Daarvoor heb je officieel speciaal gereedschap nodig, of zoals Haynes heeft gedaan; een metalen buis van het juiste diameter, een goede vijl, heel veel geduld en waarschijnlijk kramp in je arm van het vijlen. Jeroen vertelde me dat je die moer gewoon met een oude schroevendraaier en een hamer los kon tikken en daarna een nieuwe moer monteren (à F3,50). Mijn nieuwe CDI-ontsteking hadden ze overigens NOG STEEDS niet binnen (zie Met pech langs de weg), dat duurt wel héél lang. Daarna ben ik nog even bij Rovaza langs geweest en Roald vertelde me dat ik eigenlijk beter gelijk ook die bus met die putjes kon vervangen, het schijnt dat als die versleten is dat de koppeling helemaal niet meer wil ontkoppelen. Dus heb ik bij hem een nieuwe bus gekocht voor F17,50.

Dit is hem dan, de bus met putjes.

 Goed, ik dus naar huis om het sleutelen te beginnen. Eerst even wat ruimte gemaakt in de schuur en een groot stuk karton op de grond gelegd voor eventuele oliespetters. Eerst de steppenbalk van mijn SS50 af gehaald en daarna wat kussens van ons tuinmeubilair neergelegd, wat kranten over de kussens, benzinekraantje dicht gedaan en mijn brommer plat gelegd op de kussens. Vervolgens heb ik mijn brommer maar weer overeind gehaald omdat alle benzine uit de carburateur stroomde, dus de carburateur er maar af gehaald en de brommer weer plat gelegd. Even voor de duidelijkheid, ik heb hem op zijn kant gelegd voor de stabiliteit, op de middenstandaard staat hij namelijk helemaal niet zo stevig. Ook hoeft de olie niet uit het blok op deze manier.

De steppenbalk er af. Het blok zonder steppenbalk en schakelpedaal.
Nu ook de carburateur er af. GA LIGGEN! AF! Braaf hond(at)je.

Daarna heb ik de kickstarter er af gehaald en de remstang losgehaald zodat ik het rempedaal op half zeven kon zetten. Daarna alle bouten van het carterdeksel los gemaakt en het carterdeksel er af gehaald. Die gingen redelijk gemakkelijk, ik heb maar voor één bout de slagschroevendraaier nodig gehad. Hij ging zo makkelijk open omdat het carterdeksel er niet zo lang geleden ook af is geweest om het oliefilter te vervangen.

De kickstarter er af en het rempedaal aan de kant. Het rechter carterdeksel er af.

Goed, toen ben ik begonnen aan die vier schroefjes bovenop de koppeling. Drie van de vier gingen met de slagschroevendraaier zonder problemen los, maar de vierde bleef hardnekkig zitten. Met een slagschroevendraaier kan je muurvaste schroeven los krijgen zonder dat je de kop van de schroef sloopt, alleen in dit geval bleef de schroef vast zitten en sloopte ik de kop van de schroef dus toch. Ik helemaal balen (en vloeken) want hoe krijg je dat ding nou los? Ik heb de rest van het blok afgedekt met keukenpapiertjes om eventuele metaalsplinters van dat schroefje uit het blok te houden. Toen heb ik met een oude schroevendraaier en een hamer nieuwe groeven in de kop van het schroefje gebeiteld zodat ik het nog een keer met de slagschroevendraaier kon proberen, dat schroefje was toch al naar de kloten. Maar zelfs nu kreeg ik die rotschroef niet los met de slagschroevendraaier. Ik dus nog meer balen (en vloeken).

De koppeling, die vier schroefjes moeten er dus uit. Alleen deze wilde niet.
Hier heb ik hem uitgebeiteld, niet dat dat een beter resultaat opleverde ofzo.

Ik ben op mijn Novio gesprongen en naar de plaatselijke ijzerwarenwinkel gereden. Ik had mijn digitale camera maar meegenomen zodat ik op het LCD-schermpje kon laten zien wat voor soort ruzie ik met die schroef had. Als eerste werd er me een speciaal soort kruipolie aangeraden waarvan ik de naam heel even vergeten ben. Maar omdat kruipolie niet genoeg zou zijn om dat ding los te krijgen vroeg ik om meer. Het werd een tapschroevenuitdraaisetje (3 keer woordwaarde). Het setje alleen kostte zo'n F40,- maar dan moest er nog een of ander ding bij om die tapdingen te kunnen verdraaien. Alles bij elkaar was ik F70,- kwijt. Ik ben weer naar huis gegaan en heb die schroef ingespoten met die speciale kruipolie (die moest 10 minuten intrekken). Vervolgens heb ik die een stukje uitgeboord met een 2mm boor. Toen heb ik een van die tapdingen er in gedraaid. Die moet je linksom in het geboorde gat indraaien, zodat als ze niet verder meer kunnen dat dan de schroef los komt, EN HET LUKTE! Dat was dus F70,- om een schroefje los te krijgen, maar ik heb er wel wat extra gereedschap aan over gehouden.

Het setje tappen. Hier heb ik de schroef een stukje ingeboord.
Dit ding snijdt dus een schroefdraad in het metaal van de schroef, en als hij de bodem van het geboorde putje raakt kan hij niet verder. Als je hem dan verder aandraait komt de schroef los!

En toen zag ik het volgende obstakel. Die moer waarvoor je die aparte sleutel nodig hebt. Die zou je los kunnen tikken zei Jeroen (Leertouwer) en Roald (Rovaza) bevestigde dat nog eens een keertje. Alleen die van mij wil niet los hoor, nee, de moer in mijn brommer moet weer eens hopeloos vast zitten. Zoals je op de rechter foto hieronder kan zien ben ik al aardig op weg deze moer volledig te slopen door te proberen hem met een oude schroevendraaier en hamer los te tikken. Ik ben maar gekapt met proberen die moer op deze manier los te krijgen, als die moer er zo erg aan toe is als dat schroefje van zo-even dan is er geen enkele manier om hem los te krijgen.

De koppelingsmoer die niet met normaal gereedschap los te krijgen is. Die flapjes er om heen zijn om de moer te borgen, een van die flapjes wordt dan in zo'n inkeping van de moer gebogen. Bij drie van de vier inkepingen kan je het resultaat zien van die oude schroevendraaier met hamer methode. Je slaat er als het ware door de moer mee heen, maar de moer komt niet los.
Ik heb de boel afgedekt met keukenpapier. Zo moet mijn SS50 maar een nachtje slapen.

Ik kon niet verder werken aan mijn SS50 omdat ik naar mijn werk moest. Morgenvroeg ga ik weer op mijn Novio naar Soest om nieuwe schroefjes te halen voor die deksel op de koppeling waarvan ik een schroefje dus compleet gesloopt heb en om te vragen of ik van Roald zijn koppelingsmoersleutel kan lenen. Zo'n ding kost zo'n F75,- à F80,- en je hebt hem maar zelden nodig, dus hoop ik dat ik hem van hem mag lenen. Als ik morgen de koppeling voor elkaar heb dan gaat mijn SS weer op de middenstandaard en moet ik het blok gaan uitbouwen zodat ik bij de bobine kan. En dan moet ik ook nog als de donder wat sinterklaas cadeaus gaan kopen en heel snel een surprise in elkaar flansen want komend weekend hebben we sinterklaas gepland.

Klik hier om te lezen hoe het de volgende dag verder is verlopen met de koppeling van mijn SS50.