Make your own free website on Tripod.com

Oldtimerbeurs Autotron Rosmalen
zaterdag 13 januari 2001


Dit weekend was er een beurs in het Autotron in Rosmalen. Ik moest nog een flink aantal onderdelen hebben voor de CD-racer die ik aan het bouwen ben, dus heb ik mijn zus gevraagd of ze zin had om mee te gaan. Mijn zus heeft een auto, dus kon ik mooi een aantal grote onderdelen mee nemen. Seroj had nog een voorvork met schijfrem staan en die wilde ik heel graag hebben voor mijn racer, dus heb ik met hem geregeld dat hij die voorvork mee zou nemen naar de beurs en dat ik hem daar van hem zou kopen. Pytrick Heideman was op zoek naar een SS-frame, en die had ik nog staan naast mijn CD-frame, dus dat SS-frame zou ik op mijn beurt weer meenemen naar de beurs.
Het was stervens koud die ochtend toen we vertrokken, over de auto van mijn zus zat een laag ijskristallen en de achterklep zat vastgevroren, dus hebben we het SS-frame over de voorstoelen in de achterbak van haar golfje gelegd.

Een laag ijskristallen op de auto.

Nadat we het pinautomaat goede morgen hadden gezegd gingen we de snelweg op. Onderweg hadden we erg veel last van het laag staande zonnetje, de verkeersborden werden grote grijze vlakken doordat we verblind werden door de zon. Hierdoor zijn we dus ook een afslag te vroeg van de snelweg af gegaan, dus kwamen we een half uur later aan dan gepland. Er stond een enorme rij mensen te wachten voor de kassa, en daar hadden we eigenlijk helemaal geen zin in. Toen hoorden we dat er binnen ook nog een kassa was, dus zijn we langs de kassa gegaan in zijn we binnen in de rij gaan staan. Het was enorm druk en we zagen al af en toe mensen met gekochte brommers weer naar buiten gaan. Na een kwartier of zo in de rij te hebben gestaan konden we naar binnen.

De eerste Honda die we tegen kwamen, een 4-cilinder racer. Een SS50 met een racekontje, jammer van de kleur.

De eerste Honda die we zagen was die rode GP-fiets, een pittige viercilinder. Daarna zag ik meteen 2 Novio's staan en vlak daarna dit SS-je met racekontje. Het idee van het racekontje vond ik leuk, alleen hadden de het kontje ronder moeten maken en verder door laten lopen ... en de kleur was ook niets, en het blok was gaar en er zat een prutscarburateurtje op, eigenlijk een mislukte racer dus. Voor mij een goed voorbeeld van hoe ik het met mijn CD dus niet moet doen. Ook zag ik nog een C90 oud type staan, met de ontsteking op de nokkenas.
In de hal stond een soort hele grote ton, "The wall of death" genaamd. In die ton reed een man op stokoude motorfietsen rond tegen de wand van die ton. De motoren waren stuk voor stuk van voor 1940, zelfs eentje uit de jaren '10, echt oude beestjes dus. Ik heb een kort filmpje opgenomen van die man in de ton op één van zijn motoren. Klik hier om het filmpje te downloaden. Er liep ook een filmploeg rond van het RTL5 programma "In het land", om 7 uur zonden ze een stukje uit over de beurs, met daarbij ook deze man in de ton. Verder hadden ze bij RTL niet veel te vertellen over de beurs, eigenlijk helemaal niets, maar daar is het ook RTL voor.
Ik zag hier en daar nog een Noviotje, een P50 staan en een Dax, dus er was best nog wel wat 4-takt te vinden. Ik kwam bij een stand waar ze racekuipjes, racezitjes en ander bodywork verkochten, ik heb daar even gekeken naar een racezitje, maar ik vond hem lelijk afgewerkt met rafelige randen, dus heb ik hem laten liggen. Andere racezitjes waren te groot of niet in de vorm die ik zocht. Ik ben best wel geïnteresseerd in zo'n racezitje of een racekuip voor die CD die ik aan het maken ben, maar ik weet alle maten niet uit mijn hoofd, dus liep ik het risico dat zo'n kuip niet zou passen, veel te groot of te klein, dus heb ik dit even laten rusten. Ik heb wel een kaartje van die stand meegenomen, mocht je zelf geïnteresseerd zijn in dit soort onderdelen:

Ik denk dat ik die lui nog wel even ga bellen over een racekuipje, maar dan moet ik er eentje hebben waarbij ik nog wel een koplamp kan monteren, want ik wil met die CD gewoon op straat kunnen rijden.
Hierna heb ik de bovenverdieping opgezocht, hier stonden voornamelijk brommers.

Een GP-racer, jammer dat het een 2-takt is. Ik had hier graag een CR110 zien staan. Ik zag ook nog een Chally staan, zag er best goed uit.
Rovaza had er ook een stand, en toevallig stonden Seroj en Ezra er ook bij. "Hey, daar heb je Ivo weer met zijn digitale camera!"

Ezra vertelde me waar ze de HVN stand verstopt hadden, want tot nu toe had ik de HVN stand nog steeds niet gevonden. Er was nog een zaal naast de hoofdzaal en daar hadden ze hun stand, dus ging ik richting HVN stand. Ik had deze zaal nog niet gezien, dus ging ik eerst nog even rondneuzen, de HVN stand zou ik vanzelf wel tegen komen. Ik zag nog een stuk of 4 Novio's staan en 2 P50's. Even later zag ik een stand met allemaal bekende mensen, en er stond een omgebouwde C50, een CD50 met franse buddy en een XL50, de brommers van Seroj, Tim en Ezra dus. De enige stand op de hele beurs waarvan de brommers weer rijdend naar huis zouden gaan aan het eind van de dag.

De HVN stand. Deze foto werd gemaakt door Seroj, de enige foto op deze hele site waar ik zelf ook op sta! Ik ben die gast met die zwarte leren jas die aan de HVN-desk staat. Demonstratief werd er op de HVN-desk een blok neergezet vlak na mijn aankomst bij de HVN-stand. Later hoorde ik dat er in dit blok een 5 bak zat en dat dit blok over de 12000 toeren deed, zo'n blok wil ik ook!

Sommige mensen wilden even wat gaan eten, dus werd mij gevraagd of ik even op de HVN-stand kon passen, dat deed ik graag. Ik heb nog even met bouwer van het 5-bak blok gepraat, hij schrijft nu ook de technische rubriek "Wat?" in het HVN-magazine. Na wat gepraat over onderdelen toverde hij een paar onderdelen-boeken tevoorschijn. Ik dacht eerst dat het wel goed zou zitten met die onderdelen boeken, en dat ik er niet echt eentje nodig zou hebben, maar na ze gezien te hebben ... er staat echt ongelofelijk veel informatie in zo'n onderdelenboek. Zo eentje moet ik er dus ook maar gaan bestellen. Alle standhouders kregen van het Autotron een doos vol met lunchpakketjes, broodje kaas, broodje ham, krentebol, een appel en een flesje melk, maar ze waren net al even wat eten. Ik heb samen met Seroj nog even die voorvork met schijfrem bekeken en hem meegenomen nadat ik Seroj er voor betaald had. Pytrick was er ook, dus zijn we samen naar de parkeerplaats gegaan, zodat ik mijn nieuwe voorvork kon inladen en hij het SS-frame kon bekijken. Het frame had een beetje roest, maar niet veel. Veel erger was het feit dat één van de bevestigingen voor de achterveren er af geslepen was. Daarvoor zou een nieuwe bout gedraaid moeten worden en het frame zou uitgeboord moeten worden zodat de nieuwe bout er aan kan. Het frame was hierdoor dus niet zo veel meer waard, maar het frame heeft nu in ieder geval weer een toekomst, bij mij was hij waarschijnlijk alleen maar blijven liggen.

De voorvork met schijfrem, hier alweer in mijn schuur naast het frame waar hij op komt te zitten.

Hierna gingen we op onderdelen jacht. We zagen nog een C310s staan met beenkappen er op. Die beenkappen wil ik nog steeds ook nog hebben, maar ze zijn niet meer te krijgen. Om nou een hele brommer te kopen voor alleen de beenkappen vind ik zelf een beetje onzin, dan heb ik nog steeds een C310 zonder kappen, bovendien heb ik het geld nu hard nodig voor CD-onderdelen, ik moet ook nog een blok hebben, een tank en nog veel meer. We vonden een stand met een P50 en wat Honda onderdelen. Pytrick vond er een C50 voorwiel die hij nog wilde hebben. Die man had ook nog zuigers liggen voor een C310. Ik moest nog steeds nieuwe zuigerveren hebben, dus heb ik er even naar gekeken, maar alle zuigers waren 4e of 6e overmaat en iedere zuiger miste een veer. Hij had ook nog een cilinder, maar die was natuurlijk niet uitgehoond en die zuigers pasten daar dus niet in. Pytrick had nog even interesse in de SS50-cilinder die er lag, maar die zat vol krassen. De houder van de stand vroeg wat daar dan mis mee was, hij dacht te denken dat die paar krassen helemaal geen kwaad konden en dat het geen barst uit maakt als je olie aan het stoken bent. Die man was dus niet echt thuis in de viertaktwereld, of het kon hem allemaal geen donder schelen. Een stukje verder zag ik een stand met wat racestuurtjes, had ik ook nog nodig voor mijn CD, dus heb ik er eentje mee genomen. Even later zag Pytrick een racezitje liggen, niet echt de vorm waar ik naar op zoek was, maar wel iets voor hem. Bij diezelfde stand zag ik een mooie koplamp, met NL-goedkeuring, dus die heb ik meegenomen. Het is een koplamp voor een motor, dus verwacht ik dat die wel redelijk licht zal geven. De originele Honda brommerkoplampen geven namelijk zo slecht licht en da's best vervelend als je in het donker naar huis rijdt.

De Koplamp en het racestuurtje

Verder konden we niet zo veel meer vinden, dus gingen we weer richting HVN-stand. Vlak bij de HVN stand stond nog een stand met dieverse Honda spulletjes. Voornamelijk voor de CB72, maar ook wat ander spul. Hij had ook een aluminium racezitje voor een CR110, de CR110 is DE racebrommer der racebrommers, dus wilde ik wel even naar dat racezitje kijken. Het aluminium zitje moest F190,- kosten en dat vond ik toch weer een beetje prijzig, maar hij had ook nog een glasvezel zitje voor een lagere prijs. Alleen bij een glasvezel zitje moet je er nog een grondplaat onder zetten.

Mijn glasvezel racezitje voor mijn CD. Ik moet er nog een bevestiging voor verzinnen en hij krijgt een ander kleurtje.

Even later kwam Pytrick nog even bij de HVN-stand langs met een C310 voorvork, die voorvork gaat hij op dat SS-frame zetten met dat C-voorwiel er in. Dat wordt dus ook een leuk projectje. Misschien dat hij het op zijn site gaat zetten, net als hij heeft gedaan bij de C50 monoshock die hij heeft gebouwd.
De dag kwam te einde, en ik heb mijn spulletjes bij elkaar geraapt, iedereen gedag gezegd en we zijn vertrokken. Toen ik buiten kwam zag ik nog een C310s staan, een prachtexemplaar met de beenkappen en de kettingkast er nog op. Prachtdingen zijn het als ze compleet zijn. Op de uitrit van het autotron stond een file van een paar honderd meter, en terwijl we in de file stonden kwamen Seroj, Ezra en Tim voorbij op de brommer. De beurs was wel een stuk kleiner dan Vehikel, maar er was niet minder 4-takt te vinden en er lag veel minder roest en troep tussen de onderdelen, een prima beurs dus! De volgende zondag was de beurs er ook nog, alleen ik niet.