Make your own free website on Tripod.com

Barneveld 90
zaterdag 11 november 2000


Vandaag ben ik naar Barneveld geweest, daar was een beurs voor oldtimer bromfietsen en motoren. Op zoek naar een parkeerplaats zag ik een C320 op een aanhanger staan, het begon dus goed. Eenmaal daar aangekomen was er een man die op zijn Honda Dream50 aan kwam en gelijk stonden er dus ook hordes mensen om heen.

Speciaal voor de mensen die om de brommer heen stonden liet hij het motortje nog even lopen en daar heb ik van genoten! Wat een prachtig geluidje komt er uit zo'n vierklepper! Ik heb met die man nog even gepraat over viertaktbrommers. Hij had zijn Dream in Duitsland op kenteken laten zetten omdat ze daar eigenlijk alleen kijken of hij een beetje origineel is. Vervolgens had hij hem bij het RDW op een Nederlands kenteken laten zetten. Hij vertelde dat zijn Dream met 49cc in de 5e versnelling bij 13.000 toeren 90 Km/h ging, met een andere tandwielverhouding kan hij dus nog veel harder.

Zo'n Dream is echt een fantastisch ding, zo eentje zou ik heel graag willen hebben. Dit is trouwens de eerste keer dat ik er een rijdend heb gezien, ik kende de Dream eigenlijk alleen van plaatjes en het exemplaar dat bij Leertouwer staat. Verder zag ik nog dit Noviotje op een aanhanger staan en ergens uit een berg motoren zag ik een uitlaat van een SS50 steken. Er was best wel wat aan viertakt te zien buiten, dus er waren wel een aantal viertakters naar de beurs gekomen. Vol verwachting ben ik dus naar binnen gegaan en daar was het druk. Heel erg druk.

Ik heb de foto's binnen gemaakt door de camera boven mijn hoofd te houden en maar wat in het rond te schieten. In de markthal zelf lagen vooral onderdelen, maar in de hele hal lag helemaal niets dat met viertakt te maken had, er was zelfs bijna helemaal niets van Honda, alleen een camino, maar da's geen viertakt.

Aan de achterkant van de markthal hadden ze nog een tent opgezet, daar stonden de meeste brommers. Maar ook hier geen viertakt te bekennen. Voornamelijk Zundapps en Kreidlers. Ik heb nog even getwijfeld over een voorwiel van een Kreidler, met zo'n 160mm remtrommel. Maar dan moet ik het wiel helemaal overspaken met andere spaken en dan moet ik de buitenpoten van mijn voorvork opboren voor de dikkere as en dan moet ik de remtrommel nog passend zien te maken op mijn voorvork en daar had ik allemaal geen zin in, mijn voorrem doet het prima, dus als ik ooit een betere rem wil dan wordt het een schijfrem van een CB50 of een SS50 5-bak.

Verder had het blad Bromfiets er ook een stand, nadat ik op een van de nummers voorop een heel klein plaatje van een Singa had gevonden en er verder niets over viertakt kon vinden ben ik maar weer verder gelopen. Ik heb nog even zitten denken aan een 12volt accu, mijn lichtspoel levert namelijk stationair al 9 volt en als ik het gas open doe gaat hij over de 24. Maar natuurlijk moest ik weer moeilijk doen, ik wilde een gel-accu, geen zuur-accu. Die gel-accu's zijn veel beter, gaan veel langer mee en je hoeft het zuurniveau nooit na te kijken. Maar ze hadden alleen zuur-accu's.

Toen ik alles gezien had ben ik weer naar buiten gegaan en daar zag ik dit C-tje staan. Ik heb nog heel even met de eigenaar ervan gepraat en ben toen verder gaan kijken of er nog meer mensen op een viertakt naar de beurs waren gekomen maar ik zag verder helemaal geen viertakts meer. De beurs was wat mij betreft dus eigenlijk een teleurstelling, de enige viertakts die er waren waren die C320 en die Novio en die waren allang verkocht.