Make your own free website on Tripod.com

De 2e ik ben blij dat ik honda 4-takt rij rit, zondag 21 oktober 2001


Afgelopen zondag was het dan zo ver. De rit van Kim stond op het programma. Dit was de tweede keer dat ze een rit organiseerde. Hoewel de rit nagenoeg dezelfde naam draagt, was er dit jaar even het woordje "4-takt" aan toe gevoegd om deze keer de plaatselijke MB/MT/MTX-jeugd te weren.
Voor de rit moest de versiering van mijn brommer er weer even aan gehangen worden, ik heb namelijk legertasjes, een veldfles en zo'n leger-vouw-schep aan mijn groene C310 hangen, en die veldfles en schep had ik er laatst af gehaald zodat ik de riem waar ze aan hingen even kon uitlenen. Met een vol getooide brommer vertrok ik vervolgens naar Leertouwer, want daar werd verzameld om van daar uit naar Zeist te rijden. De divisies Soest, Hilversum en Blaricum stonden er al te wachten, nu was het wachten op de divisie Laren-Huizen die nog zouden komen. Hoewel we hadden afgesproken om om 11:30 uur te vertrekken naar Zeist bleven we een kwartier langer wachten op de divisie Laren-Huizen, maar het leek er op dat die niet kwamen, dus gingen we met zijn vijven op weg naar Zeist.
Heel mooi op tijd (om 12:00) kwamen we in Zeist aan op de verzamelplaats, waar al een aantal mensen stonden. We stonden naast de parkeerplaats bij het gemeentehuis te Zeist, en in een mum van tijd liep het daar vol met strokers. De opkomst was zeker niet onaardig, eigenlijk best groot.

Kim had een trui aanmet een enorme smilie er op die ze even moest laten zien

En dit is Kim d'r gebakje, de regenboog C

En er arriveerden steeds meer mensen

Een rode Dax met oliekoeler en zelfbouw carterontluchting van een colablikje

En nog meer Dax pret

Dat zeg ik, nog meer Dax pret

Als snel moest je tussen de brommers door slalommen

De gebroeders De Graaf waren ook weer van de partij

En natuurlijk moesten er even wat puntjes gesteld worden

Een mooi opgebouwde en waarschijnlijk ook snelle CD

Deze SS was ook erg mooi en snel, en op kenteken. Later hoorde ik dat de spatborden van RVS waren

En dit is de nieuwe SS van Adriaan, de dag voor de rit heb ik nog samen met hem zijn tank gespoten, er een andere uitlaat onder gehangen en 70 Watt aan verlichting naast de 35 Watt die hij al had geschroefd ... dat maakt 105 Watt :)

Uit Noordwijkerhout kwam een busje vol met brommers

Er zaten 5 honda's in dat busje

Ik hoorde dat Sjoerd (van de Laren-Huizen divisie) zijn versnellingsbak had laten vast slaan vlak nadat hij van huis was vertrokken, daarom was de Laren-Huizen divisie ook niet komen opdagen toen we bij Leertouwer stonden te wachten. Sjoerd was als nog gekomen, maar dan met een busje. Hij had ook zijn helm mee genomen, en ging even iemand zoeken waarbij hij achterop mee mocht rijden.
Vlak voordat het tijd was om aan de rit te beginnen bedacht ik me dat het misschien slim was als ik ook nog even ging tanken, voor het geval dat. Want ik wist ook niet meer hoe veel benzine er nou nog in de tank zat en hoe lang geleden ik precies had getankt. Dus ging ik op zoek naar een benzinestation. Ik had gehoord dat anderen ook al waren gaan tanken, en dat de pomp dicht bij was. Na het centrum van Zeist driekwart rond gereden te hebben kwam ik weer bij de startplaats uit, maar ik had geen pomp gezien. Dus toen heb ik maar even aan Martijn gevraagd waar hij dan net gepompt had. Rechts af en dan recht door zei hij. Dus dan maar rechts af en recht door. En jawel, daar stond een pompstation, een Shell wel te verstaan. Alleen heeft de Shell natuurlijk geen gelode benzine, en mijn C310 heeft dat liever wel. Maar veel keus had ik niet, dus gooide ik er maar Shell-peut in. Gelukkig zat de tank nog half vol met 98MLV, dus was er nog wel genoeg loodvervanger aanwezig. Owkee, een keertje zonder loodvervanger rijden kan natuurlijk geen kwaad, maar ik heb het toch het liefst zo min mogelijk, want hoe vaak gaat het nog voorkomen dat er geen lood in gaat?
Even nadat ik terug was bij de startlocatie bij het stadhuis was het tijd om aan de rit te beginnen. Mijn blokje was ondertussen alweer opgeward door benzinepomp-zoektocht door Zeist, dus wat mij betrof kon het feest beginnen. Ik had best wel zin in de rit, wat meer zin dan ik de laatste tijd had gehad, misschien was dit omdat het sinds 8 juli mijn eerste rit zonder regen was. Want het weer was best aardig, een beetje herfstig en het neigde tegen fris aan, maar wel lekker droog.
Al heel snel reed ik voor aan naast Kim. En Kim d'r tellertje deed het niet, dus moest ik even voor haar op mijn tellertje kijken, want ze wilde een mooie snelheid vinden om de rit mee te rijden. Kim besloot dat ze 30 Ó 35 Km/h wel een goed tempo vond, dan kan je ook nog wat zien om je heen.
Al snel kwamen we bij een rotonde, en ik reed voor aan, dus was aan mij de taak om mee te helpen de rotonde af te zetten. Toen de hele stoet voorbij was begon ik aan het inhalen van de stoet. Meestal is dat een hele kluif op een brommer die maar net de 50 Km/h haalt en niet zo heel vlot op trekt. Goed, hij trekt wel, maar ik heb op snellere 50cc's gezeten. Tot mijn verbazing was het inhalen gemakkelijker dan het normaal gesproken is. Dat kwam omdat men redelijk veel rechts bleef houden, en er geen zelfmoord-inhaalacties werden gepleegd. Ook viel me op dat er bijna niet met handsignalen werd gewerkt, maar dat heb je ook minder nodig als mensen veel minder van rechts naar links en andersom gaan. Vrij snel reed ik dus weer voor aan, waar het goed vertoeven was.
Na een stukje kwamen we bij een T-splitsing die opgebroken was. Kim keek een beetje van "Oh, dat heb ik weer!", want de dag van tevoren toen ze de route nog een keer gereden had kon je er nog gewoon rijden. Dan maar over de losse stoeprand die er lag en door het zand heen banjeren, dan kom je er ook. In mijn eerste versnelling hobbelde ik zonder enige problemen door het zand naar de overkant. Later hoorde ik van sommige mensen dat hun brommer problemen had om door het mulle zand heen te komen, maar mijn C310 had er dus weinig moeite mee. Hoewel mijn C310 vrij weinig vermogen heeft, heeft mijn C310 wel een aardig koppel, dus dan trek je er wat makkelijker door heen.
Terwijl we wachtten totdat iedereen door de zandbak heen was zag ik op eens iemand op een C100. Een mooie oude C100, dat ik dat nog eens mocht zien op een rit. Die C100 stond gelijk op de planning om tijdens de pauze gefotografeerd te gaan worden, want van C100's heb ik nog helemaal geen foto's.
Het duurde niet lang totdat iedereen door het zand heen was, en we konden dus weer verder. Ik hoorde van Kim dat Jasper op een geleende C zat die naar rechts trok, en dat de ketting er al een keer was af gelopen, en dat Jasper dus even een CB aan het lenen was, omdat het rijden op die C hem niet echt beviel.
Nog een stukje verder zag ik een SS aan de kant van de weg staan met een grote plas benzine onder zijn SS. Later hoorde ik dat iemand zijn vlotterbak van zijn imitatiecarburateur was verloren tijdens het stunten, dus dat zal die jongen wel geweest zijn. Langzamerhand werd er af en toe ook wat meer gebeest, af en toe zag je iemand door de berm banjeren en zo, terwijl er aan het begin van de rit zo rustig gereden werd.
Nog wat later werd ik ingehaald door iemand op een rode CB, dat was dus Jasper die zich weer aan de rit had toegevoegd. Ik had op dat moment niet echt een idee van waar we precies zaten, we waren vanuit Zeist vertrokken, maar ik wist dus niet welke richting uit, en ik had nog geen plaatsnamen gezien, of daar had ik dan niet op gelet. Maar op een gegeven moment kwamen we ergens de bebouwde kom binnen en draaiden rechts af een straat in die me heel bekend voor kwam, dat was Wijk bij Duurstede, daar hadden we vorig jaar ook gepauzeerd, en daar ben ik wel vaker geweest met een rit. Ook deze keer was het weer pauze in WBD, dus was het weer tijd om wat te keuvelen en wat fototjes te maken.

Marije stapt van d'r SS. Ik hoorde dat ze helemaal uit BelgiŰ was gekomen voor deze rit

Kim en Tim in gesprek

Knuffelbeesten zijn altijd populair

Van deze Dax moest de achterrem bijgesteld worden, want het pedaal moest bijna aan de grond voordat de rem aan greep

Het pleintje in Wijk bij Duurstede vol met Honda's

En dit is dan die C100, de eerste 50cc viertakt van meneer Honda

Terwijl ik tussen de brommers door aan het struinen was kwamen er twee meiden op een fiets voorbij, en een van die meiden riep: "Kijk eens! Allemaal kleine motorfietsjes!". Dat zijn die kleine dingetjes die het Honda rijden zo leuk maken. Even later kwam er iemand (zonder helm, sukkel!) op een MTX voorbij geknetterd, waarna we naar een levensechte MTX-imitatie van Adriaan mochten luisteren.
Ik ging maar eens op zoek naar wat te eten. Niet ver van mijn brommer vandaan was gelukkig een snackbar, maar die had iedereen blijkbaar al gevonden. Na netjes op mijn beurt gewacht te hebben begon ik aan mijn patatje, en die Wijk bij Duurstedense patatjes zijn best lekkere patatjes.
Niet lang na mijn lunch was het weer tijd om verder te gaan. Onder de molen door gingen we de dijk op. Datzelfde stukje dijk waar we vorige keer hadden gereden, maar dan de andere kant uit. En op een dijk rijdt het altijd op een of andere manier erg prettig, misschien is dat wel omdat je zo ver kan kijken en geen verkeer van links of recht hebt.
Even later moesten we stoppen, want we moesten blijkbaar op iemand wachten. We waren gestopt bij een afrit van de dijk af de uiterwaarden in, daar konden we staan zonder het verkeer (welk verkeer?) te hinderen. Voordat we ook maar 1 minuut hadden stil gestaan stonden er natuurlijk al meteen een paar mensen in de berm gras te maaien met hun achterwiel. Wist je dat een C310 dat ook kan? Dat moest ik even demonstreren natuurlijk, alleen een C310 houdt het niet erg lat vol, want al snel gaat de snelheid uit het achterwiel en moet je alweer ontkoppelen voordat je weer grip krijgt en vooruit gelanceerd wordt. Vervolgens reed er iemand die afrit af de uiterwaarden in, en vond daar een weggetje om een hek heen een weiland in. En in een weiland is het natuurlijk leuk spelen. Als snel volgden er meer mensen en waren er een stuk of 8 mensen door het veld heen aan het banjeren. Wheelie's in het gras was blijkbaar geen probleem, en Seroj demonstreerde dat je met je brommer ook graancirkels kon maken.

Hobbeldehobbel door het veld

Ze leken wel terug naar Wijk bij Duurstede te gaan door het weiland

Over de dijk kwam een rond lichtje ons tegemoet, het was de koplamp van Jasper's geleende CB die we zagen. Jasper had het voor elkaar gekregen om eerst een scheve C te lenen, en daarna een CB met bijna lege tank. Jasper was dus zonder benzine komen te staan, maar nu dat hij er weer bij was konden we weer verder.
Over de dijk ging het richting Amerongen. En bij het bordje Amerongen de dijk af en het dorp in. Toen ik de dijk af reed zag ik iemand zijn SS van de grond rapen, en aan het gele plakband op de koplamp te zien was het de SS van Gimon. Later hoorde ik dat hij wat enthousiast over een drempel was gestuiterd, en dat er verder niks aan de hand was.
Na Amerongen deden we het plaatsje Leersum aan, en daarna was het de beurt aan Doorn. Langzamer hand zag je mensen wat nonchalanter gaan rijden, en zag je wat vaker iemand door de berm rijden. Op een gegeven moment zag ik iemand over het fietspad naast de weg rijden met toch wel een aardige snelheid, en die persoon keek naar links waar alle brommers reden. Op het laatste moment zag hij dat er voor hem 2 mensen op het fietspad liepen, en met 2 blokkerende wielen en piepende banden kon hij ze nog maar net ontwijken. De meeste mensen konden die actie niet zo waarderen, want dat was bijna een serieus ongeval geweest. Ik weet hoe het is om een aanrijding te hebben, en ik ging toen nog maar 30 Km/h. Een beetje kunsten is leuk, maar van die zelfmoordacties kan ik wat minder waarderen. Maar gelukkig was er dus niets gebeurd.
Vanaf Doorn ging het weer terug naar Zeist. Ik kende die weg, daar hebben we (wie er bij was tenminste) met mijn rit ook gereden, alleen toen de andere kant uit. Een mooi weggetje is dat, dwars door een bosgebied. Al snel bevonden we ons weer in Zeist, en daar zochten we dan ook een terrasje op.
Terwijl we op het terrasje ons tegoed deden aan een warme chocolademelk met slagroom of een biertje konden we het tafereel aanschouwen dat zich voordeed tussen Tim en zijn vriendin. Blijkbaar wilde Tim's vriendin ook wel een brommer, dus kreeg ze brommerles. Maar dan natuurlijk wel gelijk op een 70cc semi 4-bak met tafelpootuitlaat (geeft een heel apart geluid). Nadat ze een keer het gas had open getrokken in zijn vrij zette ze Tim's brommer in de eerste versnelling, trok het gas open en verdween de achterliggende wijk in. Toen ze even later nog niet terug was sprong Tim op een SS en ging haar zoeken. Even later was Tim weer terug, maar geen vriendin en geen CD. Nog wat later was ze alweer terug zonder brokken gemaakt te hebben of zo. Mijn zus wil ook graag brommer rijden, dus die heb ik op mijn novio gezet, ga daar maar eerst een beetje op leren sturen en remmen, dan komt die schakelbrommer later wel, maar op een 70cc schakelbrommer kan je dus ook prima leren rijden. Ik heb het destijds ook geleerd op een schakelbrommer.

Brommerles

Op een gegeven moment was het voor een aantal mensen tijd om naar huis te gaan, en Sjoerd was een van die mensen. Sjoerd had voor mij nog een onderdeel mee genomen, dus ik sprong even op mijn C310 en reed naar zijn busje toe. Het ging hier om een steppenbalk die ooit was doorgezaagd en waar een stukje tussen was gelast. Dit kwam mij heel mooi uit, want dan staan die oogjes voor die 4 M8 boutjes wat verder uit elkaar, en dan is die steppenbalk wat makkelijker onder mijn Dikke Harry blok (Oude oud type C90 blok) te fabrieken. Ik was al van plan om met een stuk aluminium buis die met beugeltjes onder mijn blok zou komen te gaan rijden, maar een pas gemaakte steppenbalk is natuurlijk nooit weg wat dat betreft, dan kan je ook beter bij het schakelpedaal en zo.
Op een gegeven moment was er nog maar een klein groepje mensen over, en men had honger, dus waren we van plan om wat te gaan eten. De Mac kwam voorbij in het gesprek, de shoarmatent ook, maar we kozen uiteindelijk voor de Italiaan.
Toen we voor de Italiaan stonden geparkeerd was het alweer aardig donker aan het worden. Maar voordat we naar binnen gingen moest Kim natuurlijk nog even een rondje rijden op de motor. Ik heb niet zo goed gelet op wat voor een fiets het precies was ... Kawasaki of Suzuki, ik weet niet meer, maar in ieder geval een viercilinder die bijna hetzelfde klonk als mijn CB400F. Kim deed heel rustig met het gas en verdween het straatje uit, en even daarna kwam ze van de andere kant weer aan rijden.
Toen we bij de Italiaan binnen wat lekkers van de menukaart te kiezen viel mijn oog op een wat duurdere pizza. Mijn portemonnee begon meteen te protesteren, dus keek ik eerst even hoe veel ik nog had. Als ik die pizza zou nemen had ik nog precies 15 cent over, en dan kon ik dus niets te drinken nemen. Maar Martijn die naast me zat zei dat ik me daar niet druk over hoefde te maken, dus 1 Calzone en 1 bier.
In het gesprek tijdens het eten werd Tim's nieuwe vlam aan de tand gevoeld, waar ze vandaan kwam, hoe ze elkaar kenden, of ze misschien Tim's zusje was, of ze het leuk vond om de rit mee te rijden, dat soort vragen. Ze kwam uit de wereldstad Hooglanderveen en vond de rit wat minder leuk omdat ze het koud had en het niet erg comfortabel zat achterop de brommer. Vervolgens werd er gefilosofeerd over de brommer waar ze in de toekomst op zou gaan rijden, blijkbaar wordt ze moedwillig ge´nfecteerd met het viertaktvirus. Als je het niet graag koud hebt op de brommer en je zit graag comfortabel, dan wordt het al snel iets met beenkappen en een schommelarmvoorvork. Martijn bleek nog een C310 zonder wielen voor weinig in de aanbieding te hebben, en Tim was daar meteen in ge´nteresseerd. Nou ik er over na denk heb ik waarschijnlijk in de nabije toekomst nog een C310 voorwiel over, dus dan is de zoektocht naar wielen ook al wat minder moeilijk.
De avond kwam al snel ten einde, en het werd weer tijd om naar huis te gaan. Dus eerst maar even de groepen indelen van wie welke kant uit moet en tot waar wie met wie mee kon rijden. Ik dacht van, als ik nou de provinciale weg van Utrecht/Zeist naar Amersfoort pak, daar moet de divisie Hilversum sowieso langs, dus ik rijd het eerste stukje met hen mee. En Tim wilde weer met mij mee rijden, want hij moest in Hooglanderveen wezen, en dat is via Amersfoort. Dus met zijn vieren gingen we van start, maar niet nadat er nog even een koplampglas opnieuw in de koplampring was vast gezet.
Na de divisie Hilversum gedag te hebben gezegd vervolgde we onze weg naar Amersfoort en verder. eigenlijk is het maar een saaie weg, want het is alleen maar recht door. Wat dat betreft duurde het ook niet lang voordat we in Amersfoort waren aangekomen waar ik mijn afscheid nam van Tim en gezelschap.
De tweede "Ik ben blij dat ik Honda 4-takt rij" rit was wat mij betreft een groot succes, zulke ritjes wil ik wel vaker rijden.