Make your own free website on Tripod.com

Een Vlaamse C310


Een tijdje geleden had ik een advertentie gepost dat ik op zoek was naar beenkappen voor een C310. Een beetje tegen beter weten in, want niemand heeft die dingen en als ze ze al wel hebben dan verkopen ze ze niet. Maar ik kreeg een mailtje van Hermes dat hij ze nog had liggen, en er zat ook nog een brommer bij. Alleen waren er twee kleine puntjes, Hermes woont in een plaatsje vlak bij Gent, in BelgiŽ dus, en Hermes had liever iets ander dan geld als betaling. Hij was op zoek naar een motorblok met 4 versnellingen en een handkoppeling om onder zijn Dax te hangen. Nou denk je natuurlijk, een 4-bak met handkoppeling, gewoon een SS50 blok dus, daar zijn er zat van. Maar in BelgiŽ is dat dus niet zo, daar rijden maar heel weinig SS50's en CD50's maar vooral veel Daxjes. En iedereen met een Dax wil er graag een handkoppeling op hebben en als ze een vierbak kunnen krijgen zijn ze helemaal happy. En in Nederland is het precies andersom, je ziet hier weer heel weinig Daxjes en de 4-bak zie je overal. Dus ben ik bij Leertouwer langs gegaan om een gebruikt SS50 blok te kopen. Via email hebben we een dag en tijd afgesproken waarop ik langs zou komen om de brommer op te halen. Nou heb ik zelf geen auto, zelfs geen rijbewijs, maar ik heb wel een supermoeder die wel zin had in een stukje toeren! Maar dan moest ik wel even meebetalen aan de benzine, want het is nogal een eind. Moeders dacht eerst dat het het slimste was om via Zeeland te rijden en dan met het veer te gaan, dus had ik Hermes om een routebeschrijving naar zijn huis gevraagd voor als je vanuit het Noorden komt. Maar mijn moeder is net zo eigenwijs als ik (of andersom), dus besloten we om toch maar via Antwerpen te rijden. We hadden tussen 12 en 1 uur afgesproken, en om even over 12 waren we "in de buurt", maar omdat we van de routebeschrijving alleen het allerlaatste stukje konden gebruiken vanwege de andere route duurde het een half uur voordat we het adres gevonden hadden, gelukkig hadden we wat speling.
Nadat we handen geschud hadden en even kennis gemaakt zijn we richting brommer(s) gegaan. Buiten stond de C310 al gedeeltelijk gedemonteerd te wachten, maar we zijn eerst nog even naar de andere brommers van Hermes gaan kijken.

Dit is Hermes zijn Dax.

Het frame is echt prachtig, metallic zwart met metallic blauwe vlammen.

Er zit ook veel chroom aan, alleen is hij nog niet helemaal af.

Dit leuke uitlaatje komt er op te zitten.

En deze oliekoeler en carterontluchting.

En naast zijn Dax heeft Hermes ook nog een ZB.

De Dax van Hermes is echt een prachtding, het frame is bloedmooi, er zit lekker veel chroom op, alleen is hij nog niet helemaal af. Na alles te hebben bewonderd zijn we weer naar buiten gegaan om de C310 een goed te bekijken.

Dit is hem dan. De kappen zijn in tweeŽn gebroken zoals je ziet, maar de breuk is heel netjes recht en in het midden, dus daar kan ik nog wel wat mee.
Origineel was deze C310 donkerblauw, maar nu is hij donker groen en smurf. Als je een Honda in zijn koplampje kijkt ben je verkocht, maakt niet uit hoe hij er verder aan toe is.

Het is een a-tje, en aan het luchtfilterhuis te zien ook nog eens een K0. Dat komt heel mooi uit want de C310 die ik al had is ook zo een. Er zitten overigens nog een aantal zeer zeldzame onderdelen bij, zoals de kettingkast, zelfs het rubbere dopje voor het ketting-inspectiegaatje zit er nog in. Ook zit er een tweede blok bij die bijna helemaal compleet is, alleen het dekseltje van de cilinderkop ontbreekt, maar daar doe ik op Vehikel wel wat aan. Ook zitten er bij ieder blok nog de originele carburateurs, de Keihin DPS13 valstroom carburateur, dus niet dat rare achterstevoren gezette ding met dat lange gekronkelde spruitstuk. En het mooie van deze carburateurs is dat deze niet zijn uitgeboord, dat zie je ook weinig, vaak heeft een of andere sukkel de diameter van de venturi vergroot door de boel uit te boren in de hoop dat hij er sneller van gaat, maar in werkelijkheid heeft hij dan alleen maar een zeldzame carburateur vernield. Ook de originele luchtfilterrubbers zaten er bij, probeer die maar eens te vinden! Die dingen zijn echt nergens meer te krijgen, daarom dat er vaak zo'n foute carburateur op zit met dat lange gekronkelde spruitstuk. Of soms zie je ze met een binnenstebuiten gekeerd rubber van een Yamaha, dat rubber lijkt dan aardig op het origineel, alleen hij past lekker nŤt niet. Er zat ook nog een buddy bij van "weet-ik-veel-wat-voor-brommer" en een restant van een originele buddy. Alleen het framewerk en de veren waren daar nog van over en het geheel is bekleed met plakband ... misschien dat ik hier nog een C50 buddyhoes op kan zetten. De brommer ziet er verder best nog wel redelijk uit, op het kleurtje na dan, er zit helemaal geen roest op, dus er zit zeker nog wel wat leven in dit beestje. Een leuk bijkomend puntje is dat de Belgische C310 blokken een snellere nokkenas hebben dan de Nederlandse, tenminste, dat heb ik gehoord. Hermes vertelde dat hij met het blok dat er los bij zat 75 Km/h heeft gehaald, en dat is snoeihard voor een 50cc C310a. Ook zat er nog een originele reparatiehandleiding van Honda bij, alleen is het jammer dat deze in het Frans is.

Nog iets heel moois was deze originele reparatiehandleiding van Honda. Het boekje is in een hele goede staat, en er zitten geen vuile vingerafdrukken in, alleen op de kaft een beetje.
In dit boekje staat bijvoorbeeld de precieze werking van de carburateur beschreven. En zo'n beschrijving heb je best wel nodig, want er zitten 4 stelschroeven op die carburateur en probeer maar eens uit te vinden welke schroef wat doet zonder 3 pagina's tekst en uitleg.

We hadden eerst afgesproken dat Hermes me F100,- (of BEF2000) zou bijbetalen omdat een SS50-blok nou niet echt supergoedkoop is, maar omdat er zo veel originele dingen bij zaten en een tweede motorblok vond ik dat eigenlijk nogal oneerlijk, dus hebben we de ruil met gesloten beursen gemaakt. Bij deze vraag ik jullie allemaal om niet te veel handel met mij te drijven want ik ben veel te eerlijk en daar wordt ik nog eens straatarm van!
De brommer paste met niet al te veel problemen in de auto, de achterbank moest natuurlijk plat, de passagiersstoel moet helemaal naar voren en het voorspatbord moest van de brommer. Op de terugreis zat ik dus een beetje dubbel gevouwen omdat mijn stoel helemaal naar voren stond.
Aanstaande zaterdag moet ik maar eens flink op zoek gaan naar C310 onderdelen op Vehikel, ik moet nog tankschildjes hebben, het "50" embleem dat voor op de voorvork onder de koplamp hoort, zo'n chromen ring om de kappen mee vast te zetten, een luchtfilterelement en passende achterveren. Ik kan nu in ieder geval in no-time een van mijn twee C310's rijdend en redelijk origineel op de weg brengen. Alleen zit ik nu met een heel klein probleempje, de schuur is vol, heel erg vol, er staat naast deze 2 C310's nog een SS50, een Novio, een stuk of 5 fietsen, een CB400F Supersport en volgende week haal ik mijn gerepareerde CD50-frame op van de racer die ik aan het bouwen ben ... alleen waar laat ik dat ding?