Make your own free website on Tripod.com

De "Even naar de Mac in Veenendaal" rit:


Op zaterdag 26 augustus was de "Even naar de Mac in Veenendaal rit", deze rit had ik samen met Eddy georganiseerd. We verzamelde bij de Macdrive in Veenendaal en zouden om 13.00 uur vertrekken. Omdat ik er als eerste wilde zijn was ik vroeg vertrokken (te vroeg), op de heenweg werd in Renswoude mijn pad gekruist door een stuk of dertig oldtimertjes, alleen waren dit tweetakts, solexjes, puchjes en zulk soort spul.

foto 1 tweetakts foto 2 tweetakts

foto 3 tweetakts foto 4 tweetakts

foto 5 tweetakts

 Het was hartstikke mooi weer dus het moest wel een hele mooie rit worden, met de nadruk op "moest". Tegen tien uur 's ochtends was ik al bij de Macdrive in Veenendaal en natuurlijk was daar nog helemaal niemand en dat zou nog wel even zo blijven dus ben ik door Veenendaal gaan crossen. In Veenendaal waren straten afgezet, er werd een stratenrace gehouden voor motoren. Ook zag ik ergens in Veenendaal een Dax op de stoep staan met een briefje "te koop" er op. Hij zag er best wel aardig uit maar omdat ik niet op zoek was naar een vierde brommer ben ik na even te hebben gekeken verder gereden. Ik heb nog even getankt en daarna ben ik terug gegaan naar de Mac en kon het wachten op de anderen beginnen. Ik had mijn camera alvast uit mijn rugzak gehaald om alle viertakts te fotograferen die bij de Mac aankwamen, eerst dus mijn SS-je gefotografeerd.

Mijn SS toen ik net bij de Mac aangekomen was Nog maar eens mijn SS tijdens het wachten

Hippende mus ... het was lang wachten

Na een kop (slappe) koffie, een hamburger en een cheeseburger en een flinke tijd wachten was het alweer 12.00 uur en er was nog steeds niemand. Om 12.30 kwam de eerste aan, de eigenaar van die rode CD50 in het brommerbestand. Vijf minuten erna kwam Eddy achterop bij een vriend op een SS50 aan, met zijn eigen brommer (C50) had hij twee weken eerder een vastloper gehad. Nog even daarna kwam een vriend van Eddy op zijn SS50.

De CD50 van Nome Nescio (zullen we hem maar Eelco noemen?) De SS van Evert, Eddy zat achterop

De SS50 van die vriend van Eddy waarvan ik de naam ben vergeten (sorry!)

Om 12.50 ben ik naar de Mac in het centrum gereden, we dachten dat daar wel een paar strokers zouden staan omdat de vorige ritten vanuit Veenendaal allemaal bij die Mac startten. Er stond helemaal niemand, dus ben ik maar weer terug gegaan naar de Macdrive om ze te vertellen dat er niemand stond. Even werd er overwegen om maar weer naar huis te gaan omdat we maar met zijn vijven waren met slechts 4 brommers, maar we waren gekomen om een rit te rijden dus gingen we van start. Ik bedacht me dat Eddy graag een Dax wilde hebben en ik had er eentje te koop zien staan in Veenendaal, dus wilden we even gaan kijken, alleen ken ik Veenendaal helemaal niet en kon ik me de route naar die Dax niet meer herinneren, dus zijn we maar even naar de stratenrace gaan kijken.

Drie op een rij, toen we naar de stratenrace aan het kijken waren

De zijspanrace was best wel cool, die lui hingen en klommen over die motoren om het gewicht te verdelen. We hebben met mijn toerenteller even de top van het toerenberijk van onze brommers gemeten. Evert durfde het niet aan om hem in zijn vrij vol open te trekken, hij had al niet zo'n vertrouwen in zijn SS50. Die andere SS50 deed 11500 rpm en die CD50 deed een dikke 18000 rpm, dit hebben we nog maar een keer nagemeten om er zeker van te zijn. Die van mij doet (slechts) 10400 rpm, maar ik heb al een vervroegende ontsteking liggen om hier verandering in te brengen. Die vriend van Eddy had geen tijd om de rit helemaal uit te rijden en moest naar huis. Toen zijn we aan de rit begonnen. Tot aan de stop die we gepland hadden ging alles goed, we stopten in Rhenen aan de rivier. Daar aangekomen bleek dat het boutje van het linker- voorknipperlicht van Evert er uit was getrild en zijn knipperlicht hing aan het snoertje te bungelen, deze heeft hij over zijn koppelingskabel gehangen.

Boutje losgetrild Dus zo maar opgelost

Tijdens de stop hadden we besloten om in Rhenen even naar de Appie te gaan om wat voer en drinken in te slaan. Zodra we vertrokken zag ik dat de achterband van de CD50 erg zacht was, hij reed bijna op zijn velg dus zijn we naar het dichtstbijzijnde pompstation gegaan om de band weer op te pompen. De band bleek lek te zijn want toen we bij de Appie waren (200-300 meter verder) was zijn band helemaal leeg. We hebben even wat te drinken gehaald en pauze gehouden, daarna zijn we naar een automaterialenwinkel gegaan om een spuitbus met schuim te kopen dat je in je band kan spuiten als noodoplossing. Daar hebben we besloten om er maar mee te kappen en naar huis te gaan. Het schuim bleek goed te werken want de band was redelijk hard toen we uit Rhenen vertrokken. Een paar kilometer verder zag ik die band opeens weer plat worden, dus wij weer stoppen en die band weer vol met schuim spuiten. Het lek in de binnenband bleek opengescheurd te zijn, het schuim kwam er net zo vrolijk weer uit.

De binnenband scheurde gewoon open OVERAL SCHUIM!!!

Toen zijn we maar apart verder gegaan, Evert en Eddy moesten naar Elst, dat was maar een klein stukje verderop. De ongelukkige eigenaar van een CD50 met lekke band moest naar Utrecht, hij is maar met die lekke band gaan rijden, rustig aan natuurlijk. Ik vond het wel erg lullig om hem zomaar aan zijn lot over te laten, maar ik kon helemaal niets voor hem doen. We zijn dus niet verder gekomen dan Rhenen, ongeveer een derde van de rit. We gaan het binnenkort nog maar eens opnieuw proberen (Even naar de Mac in Veenendaal rit deel 2), maar dan op een zondag en dan ook niet tijdens Sail, Lowlands, de Uitmarkt en plaatselijke stratenraces, dan zullen er (hopelijk) wel wat meer komen.