Het vervolg van mijn gestuntel met de koppeling van mijn SS50


Gisteren had ik nogal problemen met het sleutelen aan de koppeling van mijn SS50,  klik hier als je het eerste deel van dit verslag wil lezen. Ik was gisteren geëindigd met de koppelingsmoer die ik niet los kreeg. Ik had Roald een mailtje gestuurd om te vragen of ik misschien zijn koppelingsmoersleutel kon lenen, dit kon helaas niet want hij heeft zijn gereedschap zelf nodig (uiteraard). Ik ben op mijn Noviotje naar Soest gebromd om bij Leertouwer een nieuw schroefje te halen voor de koppelingsdeksel, dat schroefje had ik gisteren uitgebreid gesloopt. Ook moest ik een nieuwe bout hebben voor het carterdeksel, een van de bouten was een beetje beschadigd door mijn slagschroevendraaier en de volgende keer dat ik in mijn blok moet wezen krijg ik dan natuurlijk problemen met die bout, dus een nieuwe er in. Ook had ik bij Leertouwer laatst een bak met pijpsleutels zien staan voor F1,- per stuk, ik was van plan om er eentje aan te passen zodat die op de koppelingsmoer past. Maar alle pijpsleutels in die bak waren te klein om ooit te passen. Jeroen vertelde me toen dat ze die koppelingsmoersleutels (weer 3 keer woordwaarde) ook te koop hadden. Ik had gehoord dat die dingen F75,- à F80,- kosten, maar bij Leertouwer waren ze (slechts) F54,-. Omdat ik het was kreeg ik de schroefjes en de koppelingsmoersleutel voor F50,-. Goeie gozer die Jeroen.

Dit is nou zo'n koppelingsmoersleutel. De moer in kwestie ligt er bij (een nieuwe dan). De kleinere kant is voor de koppelingsmoer van een C. Goede raad; volg de instructies van Haynes niet al te letterlijk op! (geintje)

Ik weer naar huis op mijn Novio (nog een ZB zien rijden) en met alle macht geprobeerd om die stomme moer van mijn koppeling af te krijgen. Dat pokke-ding zat muurvast, ik heb nu nog pijn in mijn arm en pols van het kracht zetten (jankert!). Dat de koppeling gewoon vrij kan draaien helpt trouwens ook niet als je de moer op de koppeling los wil draaien. Je kent het wel, het is hetzelfde geintje met die 17mm moer op het vliegwiel, maar die is nog wel los te krijgen als je je ratel lens slaat met een hamer. Roald had in zijn mailtje gezet dat ik wel met het blok langs kon komen en dan zal hij me wel even helpen met die moer op de koppeling. Mij lukte het niet, dus naar Rovaza met dat ding. Dus heb ik het dekseltje op de koppeling weer vast gezet met nieuwe schroefjes, niet te vast want ze moeten zo weer los. Daarna het carterdeksel er weer op, daarbij heb ik de oliekeerring van de kickstarter gesloopt. Het veerringetje dat binnenin de keerring zit bleef aan de kickstarteras hangen en rekte helemaal uit. Ik ging toch naar Rovaza en daar aan het blok prutsen dus kon ik meteen even een nieuw keerringetje er in doen. Vervolgens heb ik de bouten en moeren van de uitlaat en de motorophanging ingespoten met IMAL, dat is die speciale kruipolie waarvan ik gisteren vergeten was hoe die heette. Dat spul werkt hartstikke goed, veel beter dat WD40 (is ook niet slecht hoor), in drie minuten waren de schroefjes op de uitlaatflens weer helemaal soepel terwijl ze compleet vastgeroest zaten. Toen de uitlaat er af gehaald, de brommer weer erchtop gezet op de middenstandaard de olie uit het blok laten lopen (want dat zat er nog in) en het blok los gehaald.

Mijn brommer weer recht op en de uitlaat er af. Hier mijn SS50 zonder blok. Hé, is dat een Ernie-puppet onder mijn koplamp? Jawel, die heb ik er op gezet als versiering voor de Anti-Bert rit waar ik aan mee wil gaan doen.

Het blok met wat gereedschap en de nieuwe onderdelen heb ik in een doos gedaan en vervolgens mijn moeder even lief aangekeken en daarna samen met moeders in de auto naar Soest (onderweg nog een SS zien rijden). Ik heb een foto gemaakt van mijn Roald aan de balie met mijn blokje, tien seconden na die foto had hij mijn blokje al in de bankschroef gezet.

Da's Roald met mijn blokje in de een doos, en moeders aan de balie. Het blok in de bankschroef, dat werkt wat makkelijker dan pielen in het blok terwijl je brommer op de grond ligt.

Terwijl Roald verder ging aan de scoo.. (uche uche) scooter waar hij aan bezig was begon ik mijn blokje weer open te maken. Ik had de olie wel afgetapt, maar er blijft altijd wat in zitten, dit kwam er nu dus uit. Roald had dit al voorzien en had een oliebak onder de werkbank gezet voordat ik aan het blok begon. Nadat ik het carterdeksel en de koppelingsdeksel er af had was ik weer bij de koppelingsmoer die weigerde los te komen. Ook hier had Roald een oplossing voor in de vorm van een pneumatische boor, daar zette hij de koppelingsmoersleutel op en toen kwam die moer zo los.

Dit ben ik terwijl ik het carterdeksel los haal. (ja, ik weet het, ik moet mij haar laten knippen) Roald ging ondertussen door met die scooter.
Dit is die pneumatische boor met de koppelingsmoersleutel van Roald er op. Dit doet een beetje denken aan een F1 pitstop, daar gebruiken ze dezelfde dingen om de wielen van de auto los te halen en vast te zetten.

Als de koppelingsmoer er af is kan je de hele koppeling en het tandwiel er onder van de krukas af schuiven. Het tandwiel pak je er dan zo uit. Vervolgens heeft Roald de koppeling met een afstandsbus in de bankschroef gezet, hierdoor worden de koppelingsveren samengedrukt en gaat de druk van die veren van de seegerring af die de hele koppeling bij elkaar houdt. Nou snap ik ook precies hoe de koppeling in elkaar zit en hoe hij werkt. Het tandwiel op de krukas die de versnellingsbak aandrijft kan los van de krukas ronddraaien op die bus met putjes, die putjes zijn voor de olie denk ik. De koppelingsplaat in de koppeling valt in dit tandwiel. De koppeling zit door de kracht van de koppelingsveren om de koppelingsplaat heen geklemd, als je de koppeling inknijpt druk je de veren in en gaat de druk van de koppelingsplaat af waardoor de plaat vrij in de koppeling kan ronddraaien en is de versnellingbak los van de krukas. Ik heb de onderdelen van de koppeling schoongespoeld in een soort wasbak die speciaal bedoeld is om motoronderdelen schoon te maken die Roald daar in zijn werkplaats heeft. Dat ding heeft een borstel met een slang er aan, door die slang loopt een ontvettende vloeistof en zo kan je de onderdelen helemaal schoon borstelen, het is net alsof je de afwas doet. De koppelingsplaat was niet eens zo versleten, die kon eigenlijk best nog wel een tijdje mee, ik denk dat het voornamelijk die bus met putjes was die versleten was. Die bus is niet alleen een soort lager voor het tandwiel op de krukas, maar ook een afstandsbus voor de koppeling, als die bus korter slijt wordt de vrije slag van de koppeling groter en in mijn geval zat die aan zijn limiet.

De krukas zonder de koppeling, hier zit dus die bus met putjes. De koppeling in de bankschroef, nu zijn de veren samengedrukt en kan je de seegerring er met een schroevendraaier uit wippen.
Dit is die seegerring. Alle onderdelen van de koppeling.

Vervolgens heb ik de hele koppeling weer in elkaar geknutseld met de nieuwe koppelingsplaat. Ik was niet helemaal zeker of alles wel goed zat (ik heb dit nog nooit eerder gedaan), maar volgens Roald zat het goed. Hij heeft toen de koppeling weer even in de bankschroef gezet om de seegerring er weer in te zetten. Vervolgens heeft hij me laten zien hoe je de koppelingsplaat moet richten voordat je de boel monteert. Als je de koppeling in elkaar zet zit de koppelingsplaat niet helemaal in het midden. Hij liet zien dat je dan het tandwiel in de koppeling moet leggen en hem dan met een rubber of plastic hamer netjes naar het midden moet tikken. Dus niet met een metalen hamer, dit is namelijk het tandwiel dat straks met 10.000 toeren per minuut rondgaat, daarvan moet je de tanden niet plat slaan, bij geen enkel tandwiel moet je dat trouwens doen (nee, echt?). Toen heb ik de nieuwe bus met putjes op de krukas gezet en de koppeling er op. Je moet trouwens eerst het tandwiel in de koppeling zetten en dan het geheel op de krukas, als je eerst het tandwiel op de krukas zet is de kans groot dat de koppelingsplaat niet goed in het tandwiel valt en dat die dan verbuigt als je de koppeling aan de krukas vastdraait, zo vertelde Roald. Toen die ring met die lipjes er in, de koppelingsmoer er op met de pneumatische boor en één van die lipjes in de koppelingsmoer gebogen om de moer te borgen. Daarna het dekseltje weer op de koppeling en een nieuwe oliekeerring in het carterdeksel. Toen ik het carterdeksel er op probeerde te zetten sloopte ik opnieuw het veerringetje van de keerring. De keerring kwam binnenstebuiten en het veerringetje bleef weer aan de kickstarteras hangen. Volgens Roald moest ik dat ook zo niet doen, eerst het carterdeksel er op en vervolgens de keerring met een lading vet al draaiende over de kickstarteras er in zetten (weet ik dat ook weer). Dus weer een nieuwe keerring, maar ditkeer bleef die heel. Alleen kreeg ik hem natuurlijk weer niet helemaal goed op zijn plaats met mijn geklungel, je moet dat ding blijkbaar dus even aanslaan met een bus en een hamer zodat hij goed stevig zit. Nou heb ik best wel eens met keerringen te maken gehad, met die in de ontstekingsplaat om de krukas heb ik nog nooit problemen gehad en die in mijn wielen kon ik er zo met de hand uitpakken, maar dat kwam omdat ik de boel aan het verhitten was om de lagers er uit te kunnen krijgen, de keerringen werden heel zacht door de warmte van de verfbrander die ik daarvoor gebruikte.

De kickstarteras, hier zonder keerring.

Ik heb Roald bedankt en moeders heeft de keerringetjes betaald want ik had mijn portemonnee niet bij me, die F17,- krijgt moeders natuurlijk wel van me terug. Toen  we weer thuis waren was het alweer over half vier en ik moest nog wat eten want ik had honger en om vier uur moest ik weer werken (avonddienst), dus mijn SS50 moet nog een dagje wachten. Alleen deze keer hoeft hij niet op de grond te slapen met een open blokje. Morgen weer een dag, dan zet ik die nieuwe bobine in mijn brommer (het blok ligt er toch al af). Morgen dus het derde deel (tjee, man, kan dat niet wat vlotter Ivo?), ik denk dat ik morgen mijn brommer weer helemaal in elkaar heb zitten, dan zullen we zien of de koppeling het een beetje doet en of het nou echt aan de bobine lag dat hij zo slecht reed.

Klik hier om te lezen hoe het af loopt.