Make your own free website on Tripod.com

Een nieuwe SS, zaterdag 29 september 2001


Op zaterdag 29 september hebben Adriaan en ik samen zijn nieuwe SS in elkaar gezet. Niet lang daar voor hadden we op www.marktplaats.nl een SS in onderdelen te koop zien staan voor F350,-. Na mijn moeder en haar BX gecharterd te hebben om met ons de trip naar Nijmegen te maken (want daar stond de SS) troffen we in een studentenhuis een hoopje SS onderdelen. De onderdelen zagen er goed uit, nieuw gemoffelde velgen en wielnaven, mooi zwart gespoten vorkpootjes en een goed blokje zonder top end, en nog wat dozen en zo met onderdeeltjes. Er zat een tank bij met een special-paint Adelaar er op (nee, niet die originele). Het frame was ooit gescheurd geweest, maar weer mooi gelast, en de lasnaden waren mooi afgewerkt en het geheel mooi glad geschuurd. Na de lading onderdelen afgerekend te hebben hebben we het geheel naar Utrecht vervoerd en bij Adriaan in zijn kamer gestald. Deze SS gaat de nieuwe SS van Adriaan worden, dan kan zijn oude SS uit elkaar voor een nieuwe laklaag en een volledige revisie.
En toen was het zaterdag en gingen we de SS in elkaar zetten. 's Ochtends vroeg kwam Adriaan bij mij langs, want we gingen eerst door de berg onderdelen in mijn schuur heen spitten om leuke SS onderdelen uit te zoeken om het geheel af te maken. Ik had nog een nieuw (nog in het plastic) imitatie (van het goede soort) voorspatbord liggen, dat kwam mooi uit, want de 2 voorspatborden die bij de partij onderdelen zaten waren verzaagd. Ook had ik nog het oude originele achterspatbord van mijn SS liggen, die ik destijds nog eens glanzend zwart had gespoten. Maar echt super mooi had ik hem nou ook weer niet gespoten, want ik had gewoon over de oude verflaag heen gespoten, en die oude verflaag was nou niet bepaald het mooiste gladde oppervlak ter wereld. Maar desalniettemin zag het achterspatbord er best nog wel redelijk uit. Verder zoekende kwamen we nog een setje goede tuimelaars tegen, en dat kwam mooi uit, want die zaten niet in de partij onderdelen, en zonder die dingen loopt je blokje zo slecht. Verder had ik nog een steppenbalk over, dus die moest ook mee, en een setje cilinderkopdekseltjes, en een koppakkingssetje, een setje nog redelijk ogende SS achterveren, en een kale grondplaat, en losse ontstekingsspoelen, en ik weet niet helemaal zeker meer of we nou ook een van mijn kroonplaten mee genomen hebben of niet ... ik dacht van wel. En ik ben vast nog wel wat onderdelen vergeten.
Na onze rugtassen vol gepropt te hebben met onderdelen en het achterspatbord achter op mijn novio gebonden te hebben begonnen vertrokken we richting Utrecht. Daar aan gekomen hebben we nog even een lijstje gemaakt van onderdelen die we nog moesten hebben, zoals een zuiger/cilinder setje en een hele hoop klein spul.
Na de inventaris te hebben opgemaakt vertrokken we naar Houten om daar een bezoekje te brengen aan Loef. Dit was mijn aller eerste bezoek aan deze brommertoko, want ik woon niet zo heel ver van Soest, en daar zitten 2 viertakt-shops, dus heb ik nooit echt de trip naar Houten hoeven maken. Voor deze dag had ik mijn camera bij me, want ik heb ook nog van diverse brommer shops een aantal foto's online staan, alleen Loef ontbrak daar nog aan, nu dus niet meer. de foto's die ik daar heb genomen kan je hier bekijken.

Ik weet niet meer wat Adriaan allemaal gekocht had voor zijn toekomstige SS, maar het staat in ieder geval allemaal hier op de foto. Een cilinder/zuiger setje, stickers, een tankdop, boutjes, klepcolletjes, afstandsbussen en nog veel meer. Bijna F600,- aan onderdelen in totaal.

Nadat we terug in Utrecht waren begonnen we aan de SS. Adriaan had het frame al gespoten, en de voorvork gedeeltelijk al in elkaar gezet. Na alle onderdelen achter in de tuin neer te hebben gezet op het terras werd het tijd om aan de bouw van de SS te beginnen.

Naast Adriaan's oude SS hebben we het geheel neer gezet De tank er al vast even op, de neiuwe bandjes er bij, de spatborden er bij
En Adriaan's "nieuwe" novio die ook nog niet helemaal af was stond er ook Een Tomaselli stuur en 2 oogjes op steeltjes

Na ook het gereedschap en de dozen met odnerdelen er neer gezet te hebben begonnen we aan het in elkaar zetten van de SS. Adriaan begon aan het verder in alkeer zetten vand e voorvork, en ik begon aan het monteren van het achterspatbord en de achterbrug.
Terwijl Adriaan de binnenpoten van de voorvork in positie manoeuvreerde was ik in de dozen met onderdelen op zoek naar de rubbers voor het achterspatbord en een stel geschikte boutjes. Na het achterspatbord er onder gehangen te hebben kon ik op zoek gaan naar de achterbrug-as, die moest daar ook ergens in een van die dozen liggen. En daar moet nog een moer bij, maar die had Adriaan nieuw gekocht, en een ring er tussen, hopla, achterbrugje er onder. Vervolgens de veren er op ... maar die krengen werkte niet mee. Het leek haast wel alsof de ene veer iets langer was als de andere. Maar ze gingen er toch onder. Nu ik dit typ zit ik er toch aan te denken of we misschien niet beter een ander setje veren mee hadden kunnen nemen, ik heb zo nog 6 setjes oude veren liggen (niet allemaal even mooi), variŽrend van oliegedempte veren tot veren van een of andere Suzuki 250cc motorfiets tot diverse originele SS veren zonder kapjes. Maar goed, als die veren die er nu onder zitten niet deugen, dan weet Adriaan waar hij terecht kan.

Zo, dat zit in elkaar Hoezo geordende werkplek?
Als de tank nou iets meer zou glimmen en er een hele strakke buddy op zou zitten, dan was dit gelijk een hele mooie SS

Nadat we de nieuwe keerringen in de wielnaven gezet hadden was het tijd om de banden om de velgen te leggen. Maar dan wel met de fietspomp als het enige hulpstuk. De nieuwe Kenda banden die Adriaan gekocht had waren behoorlijk stug, maar met veel moeite (en een dansje op de band om hem over de velg te krijgen) hadden we de banden er op zitten. De banden er om leggen had ons veel tijd gekost, het leek er niet op dat we de SS nog helemaal af zouden krijgen die dag. Maar goed, tijd om verder te gaan. Dus gingen we de dozen met onderdelen weer door spitten op zoek naar wiel-assen. Adriaan had van tevoren al nieuwe wiellagers in de naven gezet, dus dat zat ook al goed.

Nog heel even wachten Adriaan, hij is bijna af ...

Het voorwiel-asje was redelijk vlot gevonden, en het moertje en de afstandsbus die er bij horen hadden we even daarna ook te pakken, dus het voorwiel kon er in. Een SS50 achterwiel as konden we achter niet vinden. En de afstandsbussen die op die as horen ook niet. Adriaan had bij Loef de dunne afstandsbus die aan de kant van het tandwiel hoor nieuw gekocht, omdat hij die al miste in de partij onderdelen. Maar de dikke afstandsbus voor de andere kant hadden we dus niet. We konden wel een C50 achterwiel as vinden, maar die is een stukje langer, en het schroefdraad houdt te vroeg op, zodat je altijd een speling van zo'n 5mm op de lengte van die as zal hebben. Omdat het wiel er maar beter wel even onder kon om zo de SS makkelijker weg te kunnen zetten hebben we die C50 achter as maar even gebruikt en alles opgevuld met diverse busjes en ringetjes die we tussen de onderdelen vonden (dus niet om zo mee te rijden).

Zo, de wielen zitten er onder

Het was ondertussen al donker aan het worden, dus werd het tijd om te stoppen. En we hadden ook nog geen hap gegeten, dus gingen we eerst maar even naar de snackbar om de hoek om daar  het een en ander aan voedsel te verorberen.
Toen we terug kwamen was het al helemaal donker, en we moesten onze "geordende" werkplek nog helemaal opruimen. Over het hele terras lagen her en der onderdelen en gereedschap verspreid. Omdat het donker was kon ik niet altijd goed zijn wat ik nou in mijn handen had. Tussen de onderdelen had ik een aansteker gevonden die het nog deed, dus daarmee kon ik mooi de dingen die ik in mijn handen had af en toe een beetje bijlichten, zodat ik ook kon zien wat het was en waar het naar toe moest.
Toen we alles opgeruimd hadden gingen we binnen het blokje maar eens bekijken. Eerst de zuiger maar eens op de drijfstang zetten. Met de veertjes die de pistonpen op zijn plek houden heb ik de laatste tijd een bepaalde handigheid ontwikkeld, dus die mocht ik er in prutten. Het blijven vervelende dingen die veertjes, als ze eenmaal zitten, dan ben je blij dat je die digen verder niet meer aan heft te raken. Ik heb ze ooit eens een keer (bij mijn C310) er in weten te krijgen met alleen mijn handen, maar daarna zijn wel je nagels van je duimen helemaal aan gort en heb je diepe afdrukken van die dingen in je vel staan. Wat dat betreft ben ik blij dat ik nu door heb hoe je ze er het gemakkelijkst in krijgt.
Vervolgens hebben we het pakkingssetje aangebroken en de cilinder er op gezet nadat we ook tapeindes in de carters gedraaid hadden. Na het geleidewieltje in de cilinder was de cilinderkop aan de beurt. De kop was leeg, dus alles moest er nog in. Adriaan had een nieuwe uitlaatklep gekocht bij Loef, en die colletjes die in de klepsteel vallen, dus toen kon het gevecht beginnen om die colletjes er in te krijgen.

Dat moest toch zo? (foto uit het Haynes handboek)

Volgens Haynes was het op deze manier mogelijk om die colletjes er in te krijgen. Wat een rotklus om die dingen er in te krijgen, erger dan pistonpenveertjes. Maar uiteindelijk kregen we ze toch er in. Nokken as er in, tuimelaars er in. Tenminste, het was de bedoeling dat de tuimelaars er in gingen, maar dan moet je wel tuimelaar asjes hebben, en we hadden er maar 1.
Het blok kregen we dus niet meer af die dag, maar de SS was grotendeels af. Alleen het blok moest nog af en er onder. Het achterwiel voorzien van de juiste as met de juiste afstandsbussen. Het stuur er op, kabels er op, de bedrading aansluiten, en daarna alles afstellen.
Het was stekedonker en tijd om op mijn novio weer van Utrecht naar Amersfoort te ploffen. Toen ik thuis kwam was ik volkomen afgemat, de hele dag vanaf 's ochtends vroeg rijden en sleutelen is best vermoeiend. Maar het resultaat mocht er wezen, de nieuwe SS van Adriaan nadert zijn voltooiing.