Make your own free website on Tripod.com

Vehikel 1 2001


Dit weekend was het eerste deel van Vehikel dit jaar. Ik heb nog steeds een aantal onderdelen op mijn lijstje staan, zoals tankemblemen van een C310, een voorvorkembleem van een C310, een SS50 achterwiel en CD framekappen, dus ik hoopte er op dat ik deze misschien zou vinden op de beurs. Nou kan ik op de brommer best wel mijn weg vinden naar Utrecht, maar binnen Utrecht kan ik alleen de Domtoren vinden (en dat alleen maar omdat dat ding zo boven alles uit steekt zodat ik hem kan zien), dus ben ik met de trein naar Utrecht gegaan, de jaarbeurs staat toch zo'n beetje tegenover het station in Utrecht.
De NS had weer wat leuks bedacht deze ochtend, de trein naar Utrecht had vertraging dus die trein zou pas komen na de volgende trein (huh?), dus heb ik die volgende trein genomen want die was eerder in Amersfoort dan de trein er voor.

Een Novio voor de jaarbeurs.

En een CD50.

Die CD heeft trouwens een ontzettend cool plaatje!

Voor de jaarbeurshallen zag ik 2 viertaktjes staan, dus die moesten op de foto. Bij de CD50 stonden een vader met zijn zoon te kijken, vader gaf zijn zoon een wijze les: "Kijk eens", zei hij, "Die heeft een benzinemotor, een viertakt, dat is beter". Het is mooi om te dat sommige pubers nog van dit soort wijze lessen krijgen, ik heb het allemaal zelf moeten leren wat brommers betreft. Ook het gele plaatje op het voorspatbord vond ik super.

Zittend op zijn rode C50 wacht deze verkoper op mensen die zijn C-tjes willen kopen.

En hier een tiptop in orde SS50

Een P-tje.

En de eerste Dax die ik zag.

Net als vorige keer was Vehikel weer erg groot, ik heb een hele tijd rondgezworven voordat ik in de meer interessante hallen kwam. De drie C-tjes op de foto kwam ik bijna meteen tegen, de SS50 niet lang daarna. Ook is het gebruikelijk voor iedere beurs dat er enkele P50's staan, alleen deze keer is dit de enige die ik gezien heb. De P50 is een typische beurs-brommer, op iedere beurs kom je ze tegen, maar je ziet ze verder nooit. De allerlaatste hal was verreweg de interessantste wat viertaktjes betreft, deze Dax zag ik binnen de eerste paar meter van die hal. Dit Daxje was niet zo'n mooie, het voorspatbord vertoonde een lelijke roestbult en verder zag hij er best wel afgeragd uit ... en de kleur is helemaal niks, maar hij moest wel F2250,- opleveren, wat ik er niet voor over had gehad als ik graag een daxje zou willen.

Niet veel verder kwam ik de HVN stand tegen. En dit waren de brommers die bij de HVN stand stonden.
Hier het rijtje van de andere kant, mooi kleurtje geel heeft die Novio. Martijn vond het jammer dat zijn C50 nog niet op de foto stond ... nu dus wel.

Toen ik de HVN stand zag wilde ik een foto maken zonder dat ze me met zijn allen aan zaten te kijken, dus moest ik hem nemen voordat ze me gezien hadden. Maar zoals je ziet had Tim me al in de gaten en een paar seconde later riep Ezra luidkeels: "Hee, daar heb je Ivo met zijn digitale camera!". Precies het zelfde wat hij bij de vorige beurs ook riep toen hij me zag overigens. Ik heb even "hoi"gezegd, de brommers op de foto gezet en ben vervolgens verder gaan neuzen, want deze hal leek interessant te gaan worden.

Een Jincheng Chally. Een Novio en een ZB.
En een Chally en SS50.

Ik zag een Challytje staan waar heel groot op Jincheng op stond, het vermoeden dat Jincheng ook Chally's maakte had ik al, maar dit is de eerste die ik heb gezien. En achter me stonden deze Novio, ZB, Chally en SS50 op een nieuw baasje te wachten. Er stonden best wel veel viertaktjes op de beurs, alleen miste ik de grote zeeŽn van binnenstebuiten gekeerde brommers en bergen onderdelen van vorige keer. Want tot nu toe had ik alleen nog maar complete brommers gezien en nog nauwelijks losse onderdelen voor viertakt.

Een Nederlandse ZB. Een Chally en 2 Daxjes.
En een rijtje van 7 gammele Daxjes en een blauwe CB50 helemaal links

Weer een paar stappen verder stond een Belgische handelaar met deze ZB, Chally, CB50 en een hele rits Daxjes. De 7 Daxjes die in de rij stonden waren er barslecht aan toe, stuk voor stuk hadden de vermangelde spatbordjes, gescheurde buddy's, half uit elkaar hangende blokken en enkele onderdelen in een totaal andere kleur dan de rest van de brommer. Meestal zijn Daxjes wel goed verzorgd, alleen deze zielige 7 exemplaren dus niet. Ook de CB50 was dringend op zoek naar een nieuwe eigenaar die hem eens goed moet gaan verwennen. Die zielige Daxjes waren nog behoorlijk duur overigens, maar die CB viel wel mee, die moest F950,- kosten. Er van uit gaand dat het blokje in orde is van die CB50 kan je hem voor F500,- heel mooi maken en dan heb je voor F1450,- een top-CB50, maar ik vrees dat het blok er wel net zo aan toe zal zijn als de rest van die CB.

Maar gelukkig stonden er ook nog mooie exemplaren op de beurs. Deze CB50 was ook een plaatje.
En een mooie SS50. En 2 C110's in een hele mooie staat.

Al verder dwalend tussen de stands door ben ik deze vijf Honda's nog tegen gekomen. De twee C110's hadden al een nieuwe eigenaar gevonden, wat niet zo gek is want het zijn mooie brommers en nog hartstikke zeldzaam ook. Ze stonden bij een Belgische verkoper die heel toevallig een kopie van een onderdelenboek van een C310a te koop had, precies wat ik nodig had, samen met die originele C310 reparatiehandleiding heb ik nu zo'n beetje alles over de C310a wat ik aan boekwerken nodig zou hebben.

Een Monkey Z50A K2 ... is me verteld. En nog een Monkey, een Z50R
Een Benly 125 Supersport

Ook kwam ik nog 2 Monkeys tegen voor ontzettend hoge prijzen, F3800,- en F3500,-.
Die Benly 125 Supersport is een machtig beestje, op het bordje stond wat technische info over deze motor, het is een 2-cilinder 4-bak die 15 Pk levert bij 10500 toeren en hij is uit 1962. Een grappig detail aan deze straatracer is dat hij een schommelarm-voorvering heeft soortgelijk aan de voorvering van de C50 en C310, maar op een racer verwacht je juist dat er een telescoopvering op zal zitten.

Allemaal leuke spulletjes op de stand van Loef. Koppen, nokken, krukken en cilinders.
En bij Loef hadden ze ook een leuk SSje in elkaar geknutseld.

Ook ben ik nog even bij de stands van Loef en Rovaza geweest. Bij de stand van Rovaza was het nog drukker dan bij Loef, dus daar heb ik helaas geen foto's kunnen maken vanwege al het getrek en geduw van de mensen. Maar om het even duidelijk te maken, de stand van Rovaza zag er ongeveer net zo uit als die van Loef en ze hadden ongeveer dezelfde onderdelen meegebracht. Rovaza had een 110cc Huwei blok mee genomen en Loef had een 110cc van een ander Chinees merk. Roald (van Rovaza) had zijn omgebouwde Singa meegenomen en op de stand gezet. Die Singa heeft 106cc, een oliekoeler en een carterontluchting en hij was op motorkenteken gezet. Er stond een briefje bij dat je bij Rovaza een Singa al-dan-niet omgebouwd kon krijgen vanaf F3000,-. Maar Loef bleef natuurlijk niet achter, daar hadden ze ook een omgebouwde brommer op kenteken gezet en meegenomen naar de beurs. Die SS50 op de foto wel te verstaan. Er zit een tank en een zitje van een Dream50 op en het blokje is ook aardig verbouwd en dat alles mag een totaal van F12.000,- kosten. Ja, er staat echt F12.000,-! En dan heb je wel een dikke Takegawa uitlaat en allerlei Takegawa en Kitaco speeltjes in het blok en dan mag je ook nog eens legaal op de snelweg met je SS op kenteken. De tank en het zadel van de Dream zijn tegenwoordig gewoon los in de winkel te koop, Loef heeft ze en 4-Strokebike Centre ook, bij Rovaza en Leertouwer heb ik ze nog niet gezien, maar het zal wel niet lang meer duren voordat ze daar ook in de vitrine liggen. Na een flinke tijd te hebben gekeken naar alle mooie glimmende onderdelen bij Loef en Rovaza ben ik weer naar de HVN stand gegaan om daar nog even bij te kleppen. Zo af en toe kwamen er mensen aan de HVN stand met de vraag of zo'n mooi magazine mee mochten nemen, en in zo'n geval schoot de penningmeester uit zijn stoel met de mededeling dat die "te koop" zijn. Ik heb daar met Martijn even zitten kleppen over brommers (nee, echt!) en we hebben de foto's in de fotoalbums op de stand en de foto's in mijn digitale camera even zitten te bekijken. Ook kwam er iemand langs die heel graag lid wilde worden van de HVN en al een paar keer had geprobeerd via de post een lidmaatschap aan te vragen maar daar geen reactie op had gehad, toen hij zijn naam (Bas) zei dacht ik van "hť, die ken ik! Daar mail en chat ik regelmatig mee", dus toen heb ik handen geschud met iemand die ik al maanden ken via internet en tegelijkertijd nog nooit ontmoet had. Even later kwam er nog een Duitse man langs die 2 viertaktbrommers had en ze wilde verkopen. Op de desk van de HVN lagen foldertjes van Rovaza, Loef en 4-Strokebike Centre en die man wilde zijn twee CS50's uit '68 het liefst aan een bedrijf verkopen, dus heb ik hem verteld dat Loef en Rovaza hier een stukje verderop een stand hadden en dat 4-Strokebike Centre er waarschijnlijk nog de grootste interesse in zal hebben, daar zie je ook de meeste geÔmporteerde viertakts en allerlei zeldzame types staan.
Toen ik het met Martijn over de C310a had die ik afgelopen woensdag gekocht heb vertelde Martijn me dat ik de meeste kans maakte om C310 onderdelen te scoren bij Cok van den Heuvel, een advies dat ik al een aantal malen eerder gehoord had overigens. Maar tot dan toe had ik Cok van den Heuvel nog nooit ontmoet en ook nog nooit wat van hem gekocht, ik weet alleen dat hij in Tiel zijn handel heeft en daar hield het mee op. Martijn wees toen ergens naar rechts van me en zei van "Die man daar, dat is Cok", dus toen heb ik even met Cok kennis gemaakt en over mijn C310 zitten praten, wat ik het beste kan doen met die beenkappen van me (die zijn in tweeŽn gebroken) en dergelijken. Die beenkappen maken wordt nog een probleem blijkbaar, want Cok had al een grote diversiteit aan lijmsoorten geprobeerd, en geen enkel soort blijft goed op het plastic van die beenkappen zitten, het lijkt wel alsof die kappen een teflon coating hebben blijkbaar. Nou heb ik wel eens gehoord dan sommige soorten kunststof te lassen zijn op een speciale manier, dus daar moet ik nog maar eens over gaan informeren. Cok begon te vertellen over de herinrichting van zijn magazijn waar hij aan bezig was, hij had zelfs foto's meegenomen. Alle onderdelen gaat hij op onderdeelnummer sorteren, zodat alles snel en handig terug te vinden is. De uitkomst van ons gesprek was dat ik maar eens een keertje langs moest komen met een lijstje van wat ik allemaal nodig heb voor mijn twee C310a's. Eerst moet ik ze maar eens flink gaan inventariseren, welke onderdelen ontbreken of vervangen moeten worden en dergelijken. Ook moet ik die Belgische C310a helemaal uit elkaar gaan halen omdat die kleuren die hij nu heeft echt niet kunnen, het beestje wil een mooie poedercoating hebben, alleen heeft mijn C310 nog niet besloten welke kleur ze wil worden.
Ook ben ik nog even langs de stand van Ruigs Glasfiber gegaan (zie het verslag van de beurs in Rosmalen) om ze te vragen of ze misschien iets konden doen aan die breuk in die C310 beenkappen. Die kappen zijn van polyetheen (heb ik me laten vertellen), en die mevrouw van die stand wist niet of ze daar iets mee konden of niet, ook hier moet ik maar eens langskomen ... alleen is het wel een teringeind bij mij vandaan.
Hierna heb ik nog wat rondgezworven langs de stands en realiseerde ik me dat ik tot nu toe alleen het kopietje van het C310a onderdelenboek gekocht had en verder helemaal niets. Ik ben nog wat langs de gereedschapsstands gegaan om te kijken of ik nog iets zag dat ik eigenlijk best wel eens nodig zou kunnen hebben, maar ik heb helemaal niets meer gevonden. Ergens weggedrukt in een hoekje zag ik nog een C310s staan met een buddy die uit elkaar viel, een tank vol deuken en alle onderdelen die juist interessant zijn zaten er niet op. Voor die C310s geld precies hetzelfde als voor die 7 gare Daxjes die ik eerder zag, ze hebben allemaal dringen een eigenaar nodig die ze helemaal kan en wil opknappen, zo niet dan gaan ze er aan.
Ik had verder niet de indruk dat ik misschien iets nog niet gezien had en ik had verder ook helemaal geen onderdelen kunnen vinden. Ik was alweer bijna 5 uur op de beurs en het was mooi geweest, tijd om naar huis te gaan. In de stationshal van Utrecht zag ik op de info dat over 3 minuten mijn trein naar Amersfoort zou vertrekken, dus ben ik nog even naar de Burgerking gegaan en heb daar een kwartiertje zitten eten. Vervolgens ben ik kalmpjes aan naar het perron toe gegaan om de trein van een kwartier geleden te pakken, het blijft mooi bij de NS, treinreizen is een soort tijdreizen geworden.