Make your own free website on Tripod.com

Vehikel II 2000


Op zaterdag 19 augustus ben ik naar Vehikel geweest. Hier was ik nog nooit eerder geweest en ik had gehoord dat dit de op vier na grootste oldtimerbeurs in Europa was dus had ik eigenlijk wel gehoopt op een heleboel viertaktjes. Ik was op zoek naar beenkappen voor mijn C310a, een C310a kettingkast, een C310a stuur en een SS50 kilometerteller, alles origineel natuurlijk. Na 10 minuten dwalen langs de Harley-stands zag ik een C50 en twee C310a's op een rijtje staan. De C50 moest F250,- kosten, veel meer was hij ook niet waard. De C310a's zagen er nog net niet rot uit en moesten ieder F675,- kosten. Ze hadden allebei van die verkeerde carburateurs zonder wat voor een luchtfilter dan ook en de cilinderkoppen kwamen me al helemaal niet bekend voor. …ťn van de twee had nog beenkappen, maar die waren er slecht aan toe, dit waren overigens de enige C310a beenkappen die ik er gezien heb en als er geen brommer aan vast had gezeten had ik ze waarschijnlijk nog gekocht ook, ook al waren ze gescheurd.
Schuin daar tegenover zag ik een zielig hoopje roest en afgebladderde verf, ik herkende er eerst niet eens een brommer in maar toen ik dichterbij kwam herkende ik een half weggerot Honda stoterstangenblokje, de brommer had een liggende tank dus zal het wel een C320 geweest zijn, overigens de enige C320 die ik gezien heb.
In de hal ernaast werd ik verblind door de glans van een werkelijk prachtige SS50, deze was in zo'n goede staat dat die jongen er minstens F2500,- voor had kunnen vragen maar hij vroeg slechts F1750,-. Als ik op zoek was geweest naar een brommer was deze het zeker geworden, maar ik heb al een prachtige SS50 en een C310a opknapper dus heb ik hem laten staan (ik heb het geld ook niet). Ik heb overigens op de hele beurs geen brommer gezien die ik mooier vond.
Een stukje verder zag ik nog twee SS-jes en een C-tje die er goed uit zagen, iets verder nog een Dax en een Chally en nog een paar SS-jes.
Loef uit Houten had er ook een stand, ze hadden twee gloednieuwe beenkappen voor een C50 liggen, dus ik vragen of ze die misschien ook voor een C310a hadden ... nee dus, een kettingkast hadden ze ook niet, het stuur dat ik zocht was ik compleet vergeten maar die zullen ze ook wel niet gehad hebben. Ik heb ze ook gevraagd wat bij hun een originele teller voor een SS50 moest kosten, "die is prijzig" zeiden ze, "F215,-". Dat is overigens de laagste prijs die ik tot nu toe gehoord heb voor een nieuwe originele teller, Leertouwer vraagt F280,- en Ravoza F225,-.
Een stukje verder lag een berg frames, ik herkende er twee frames van een C50 in, een frame van een SS50 en eentje van een Chally, ze waren bovenop elkaar gedonderd midden in een zee van roestige onderdelen. Hier en daar zag ik nog wat gesloopte blokjes liggen, een krukas hier, een nokkenasketting daar.
Uiteindelijk heb ik een kilometerteller voor een SS50 gevonden, hij ziet er niet echt super meer uit maar doet niet onder voor de oude tellers die Leertouwer in zijn magazijn heeft liggen. Hij moest F40,- kosten dus ik heb hem meegenomen, met een beetje werk ziet die er weer redelijk uit en kan ik mijn teller weer enigszins vertrouwen. Ik heb nu dus een imitatieteller te koop, nog geen 1000 Km mee gereden, mag je hebben voor een geeltje. Het goede aan de imitatieteller is dat hij er wel mooi uit ziet en dat hij een lampje heeft voor de knipperlichten. Het slechte is dat hij de snelheid helemaal niet aanwijst maar zomaar wat in het wilde weg wijst.
Ik zag nog twee gloednieuwe motorblokjes liggen, compleet met ontsteking, carburateur en electrische start. Ik heb maar niet gevraagd wat ze kosten want zoveel geld heb ik toch niet en bovendien heb ik al een heel goed blok onder mijn SS50 hangen.
In totaal heb ik nog geen 20 viertaktbrommers gezien op Vehikel, als ik de Singa's niet mee tel en alles dat niet rijdt zijn het er 7 of 8. Ik had eigenlijk meer verwacht van een oldtimerbeurs die zo hoog aangeschreven staat.
Ik heb er nog een professionele doppendoos gekocht voor F225,- die in de winkel tussen de F400,- en F500,- zou kosten. Het is erg mooi spul waar je gewoon je hele gewicht op kan zetten tijdens het sleutelen. Dat deed ik ook al met het waaibomengereedschap dat ik bij de Gamma gekocht had alleen sneuvelde daar regelmatig wat van, zo heb ik vorige week mijn ratelschroevendraaier dol gedraaid en een schroevendraaier die ik gebruikte voor pijpsleutels in tweeŽn gebroken. Eindelijk professioneel spul!